Är Länsförsäkringar Global Index en bra fond?

Småspararjouren

FRÅGA: Hej! Jag har 1,1 miljon investerat i aktiefonder på Avanza för långsiktig investering (+5år). I nuläget har jag hela innehavet uppdelat i 3 lika delar i: AMF Aktiefond Sverige, AMF Aktiefond Europa och AMF Aktiefond Global. Alla har en förvaltningsavgift på 0,4%. Efter att ha läst på en del har jag fått uppfattningen att jag skulle behöva sprida risken mer genom att minska innehavet i Sverige och Europa och öka den globala exponeringen till minst 50-60% i en global aktiefond. Jag har nu fått upp ögonen för Länsförsäkringar Global Index, som enbart har 0,2% i förvaltningsavgift. Är det smart att ha större delen av sitt innehav i en sådan pass “ny” fond? Finns inte heller någon rating på Morningstar. Eller borde jag ha kvar mitt globala innehav i t ex AMF:s aktiefond global som mer beprövad?

SVAR: Hej!

Tack för din fråga och bra jobbat. Du verkar ha bra koll på grejerna.

Länsförsäkringar Global Indexnära – det är samma fond som har bytt namn – är en jättebra fond och faktiskt den som vi rekommenderar flitigast i vår fondguide. Anledningen till att vi rekommenderar den är just att den är det billigaste man kan hitta på svenska marknaden och vi tycker att du ska titta på priset när du väljer fonder.

Du har rätt i att fonden bara har funnits sedan 2014 men den förvaltas av amerikanska bolaget State Street som är en av världsledarna på indexförvaltning. Du behöver därför inte oroa dig över att fonden skulle vara obeprövad.

[2017-01-02: svaret redigerades]

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.