Är Nordea Stratega 70 en bra fond?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag fyller 60 år i år och sparar till min pension i Nordea stratega 70. Är det ett bra sparande för pensionen eller ska den vara “snällare” och kanske någon annanstans än i Nordea? Sedan har jag ytterligare sparande (bra att ha-pengar) i Nordea stratega 50. Är det bra ?

SVAR: De flesta stora banker och försäkringsbolag har sin egen variant av dyra blandfonder som är bra för banken, men dåliga för kunderna. Stratega-fonderna är Nordeas variant. Nordea Stratega har en årlig avgift på 1,61%. Det ska man jämföra med vår favoritfond Avanza Global som har en årlig avgift på 0,08%. Dvs Nordea Stratega är 20 gånger dyrare. Och det finns ingenting annat med den som är bättre. Det är som att någon skulle sälja helt vanlig mjölk för 200 kr/litern. Den ska du med andra ord absolut inte ha.

Om du tycker att det är värt besväret tycker vi att du ska byta bank till Avanza och köpa fonden Avanza Global. Vill du gärna vara kvar hos Nordea tycker vi åtminstone att du ska byta till Nordea Global Passiv som kostar 0,40%. Då betalar du bara 50 kr/litern för mjölken. Vilken fond som vi tycker är bäst hos andra banker hittar du i vår Fondguide

Den svåra frågan här är vad som är en lagom risknivå för dig. Eftersom du närmar dig pensionen är det inte självklart att ha allt i aktier. Nordea Stratega 70 har 70% i aktier. För en genomsnittlig 60-åring tycker vi inte att det är för mycket. Även om du ska börja ta ut pension vid 65 år så ska du ju förhoppningsvis leva ganska länge efter det så en del av pengarna är ändå ett ganska långsiktigt sparande. För ditt andra sparande där du har 50% aktier är det ännu svårare 

De pengar du inte ska ha i aktiemarknaden tycker vi att du ska ha på ett vanligt sparkonto. Ska du behålla risknivån du har i Nordea Stratega 70 sätter du 70% av pengarna i Avanza Global och resten på ett sparkonto. Sparkonto ger idag knappt någon ränta, men det gör inte en säker räntefond heller. Vill du försöka få lite mer ränta än storbanken ger kan du läsa mer om sparkonton här.

Om just 50% eller 70% verkligen är rätt risknivå i ditt fall beror på hur din övriga pension ser ut, när du har tänkt gå i pension, hur du vill fördela pengarna efter pension, etc. Vill du ha hjälp att reda ut det kan det vara värt att anlita någon oberoende rådgivare. Om du börjar fundera på när du ska gå i pension, hur mycket du får, i vilken ordning du ska ta ut pension från olika arbetsgivare, etc kan de hjälpa till med det också.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.