Är SEB Hållbarhetsfond Global bra?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! För ca 3 år sedan gick jag till min bank (Länsförsäkringar) och bad om att dom skulle lägga upp ett månadssparande i ett ISK konto till mig som jag inte behöver fundera så mycket över (ointresserad vid tillfället). Det resulterade i 1000kr/mån i SEB Hållbarhetsfond global + 500 kr/mån i LF pension 2045. Utöver det har jag en buffert redo och lite övriga sparkonton till resor osv. Har även ett gammalt pensionssparande via Swedbank som jag inte längre sätter in pengar på som jag vill flytta till mitt nuvarande pensionssparande för att samla allt och få bättre överblick.

Nu har jag mycket större intresse för min privatekonomi och jag funderar på om det kan vara värt att byta SEB hållbarhetsfonden till LF global Indexnära eller någon annan fond? Jag kommer snart att höja månadssparet till denna fond. Sparandet är långsiktigt, oklart hur länge men möjligtvis till en insats till radhus så småningom (10 år kanske).

Jag kommer också att höja mitt pensionssparande till 2000kr/mån och tänker även där att jag ska välja en fond med längre avgift. Kanske LF global index till pensionen och en annan fond till mitt andra sparande? Har ni något tips på fond jag kan välja då istället för SEB hållbarhetsfond?

Stort tack för hjälpen och för en mycket bra sida!

SVAR: Hej, kul att höra att du fått upp intresset för privatekonomin och bra att du sparar! Kika gärna igenom vår sparguide också. Eftersom du sparar på så lång sikt som 10 år kommer vi troligtvis rekommendera att ha allt i aktiefonder (precis som du redan gör).

Det som utmärker SEB Hållbarhetsfond Global är två saker: den är dyr (1,50% i årlig avgift) och de satsar lite extra hårt på att vara hållbara. Fonden får en hög hållbarhetsrating hos Morningstar genom att aktivt investera i ansvarstagande bolag. Vanliga etiska fonder väljer oftast bara bort dåliga bolag medan SEB här tar ett steg längre. I vår fondguide är rekommendationen för den som vill ha en fond med hållbarhetsprofil att skaffa Länsförsäkringar Global Indexnära (finns hos Avanza, Nordnet och Länsförsäkringar) som kostar 0,22% eller köra SEB Etisk Global Index Lux som kostar 0,45% om man inte orkar byta bank. SEB Hållbarhetsfond Global går ännu längre än dessa så vill man verkligen prioritera hållbarhet kan det vara rätt val. Avgiftsskillnaden är dock hög så det kan vara värt att fundera på om man inte gör mer nytta för världen genom att välja en billigare fond och göra något annat smart med mellanskillnaden. Skänka till välgörenhet t.ex.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.