Borde jag byta från fondkonto till ISK?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Jag har drygt 1 miljon på ett fondkonto. Är det värt att byta till ISK istället, och om svaret är ja – är det komplicerat att göra ett byte?

SVAR: Det korta svaret är att det förmodligen är värt att byta och att det inte behöver vara så krångligt.

Skall man byta till ISK?

På grund av att det är skattemässigt förmånligare att ha sina fonder på ett ISK än på ett fondkonto avråder vi alltid från att börja spara på ett fondkonto idag. Om du redan har ett gammalt sparande med mycket hög avkastning så finns det situationer där du gynnas av att sitta kvar i fondkonton men det kräver flera hundra procents avkastning samt att fonden du har är bra och prisvärd. Vi är bättre på nutid än historik, men så vitt vi vet finns det ingen tillräckligt billig fond som har funnits så länge att du har kunnat jobba upp den avkastningen. Vi är därför ganska säkra på att det är värt att byta även utan att veta vilka fonder du har eller vilken avkastning du samlat ihop till.

Vi skrev nyligen en artikel om politikernas utspel om diffusa förslag till försämring av villkoren för ISK. Där kom vi till slutsatsen att med dagens nivåer behöver man spara i 115 år på ett fondkonto för att det skattemässigt skall bli lika bra som att ha sparat på ISK hela tiden.

Är det krångligt att byta till ISK?

Det finns två sätt att åstadkomma ett byte. Vi har tidigare svarat på en fråga som rörde aktier men samma metodik gäller för fonder. Här kommer sammanfattningen:

  1. Sälj dina fonder, öppna ett ISK och köp fonderna på nytt. Detta innebär att du kanske ligger utanför marknaden några dagar och att du kan drabbas av valutaväxlingsavgifter om fonden inte köps i kronor.
  2. Flytta fonderna från fondkonto till ISK på samma bank. Nackdelen är att dina fonder inte går att röra under flytten som kan ta några veckor att genomföra. Detta erbjuds inte av alla banker men vi har kollat med Avanza som beskriver en smidig hantering. Kolla med din bank om de kan göra samma sak!

Eftersom vi förespråkar långsiktighet för sparande i aktiefonder borde alternativ två vara rimligt för de flesta och kräva mindre pyssel.

Oavsett hur du flyttar kommer du att få betala vinstskatt ifall fonderna du har har gått upp sedan du köpte dem, men det hade du fått göra förr eller senare iaf och det lönar sig som sagt ändå.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.