Borde man kompensera sin partner ekonomiskt vid föräldraledighet?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Är det nödvändigt att spara extra till partner vid längre föräldraledighet eller vid deltid? Läser man runt är detta något som ofta rekommenderas för att den som är hemma mer inte ska bli missgynnad.

På Pensionsmyndigheten står dock att under barnets fyra första år kommer den förälder som tjänar minst få extra pengar (pensionsrätt för barnår) till allmänna pensionen och att det inte är säkert att den allmänna pensionen påverkas särskilt mycket.

I många kollektivavtalade tjänstepensioner fortsätter dessutom inbetalningarna i samma omfattning som om man hade jobbat 100 % tills barnet är åtta år om man jobbar deltid (max 25 % som stipuleras i föräldraledighetslagen). Enligt våra kollektivavtal (region och stat, dvs AKAP-KL respektive Villkorsavtal-T) verkar detta dock förutsätta att man tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp.

Min slutsats blir att tjänar man lite mer är det inte självklart att man måste kompenseras för uteblivna pensionsutbetalningar under de första åren då detta kommer fortsätta relativt som vanligt. Tjänar man lite mindre är det mer rimligt att kompenseras då inbetalningar till tjänstepensionen uteblir. Vad säger ni?

Observera att jag inte tagit hänsyn till eventuell avkall på karriärmöjligheter i detta resonemang. Det är mycket svårare att räkna på, men man givetvis kan komma överens sinsemellan vad man tycker känns bra vad gäller det.

SVAR: Du har förstått rätt i huvudsak. Det pratas ofta om att skev fördelning av föräldraledighet leder till en ekonomisk orättvisa, men då syftar man nog just på karriärmöjligheter och utveckling.

Pensionsmyndigheten har en faktaspäckad sida “Småbarnstiden kan påverka din pension“ som går igenom det här ämnet. Sidan verkar vara aktuell med de senaste reglerna och beloppen. Myndigheten lyfter fram följande citat:

Föräldraledighet och deltid under kortare perioder har inte så stor påverkan på den framtida pensionen, men det är bra att ta reda på hur det ser ut för just dig.

Du skriver att “Tjänar man lite mindre är det mer rimligt att kompenseras då inbetalningar till tjänstepensionen uteblir“. Vi kan inte se vad du baserar det på. Pensionsmyndigheten säger snarare att: “Eftersom tjänstepensionen inte påverkas av föräldraledighet så blir påverkan på den totala pensionen relativt låg för den som arbetar inom stat, kommun eller region.”

Om man jobbar i privat sektor eller är egenföretagare kan det däremot finnas anledning att bli kompenserad av sin partner.

Om man också bör kompensera, och i så fall hur mycket, för framtida inkomstbortfall är en svårare fråga. Det här handlar ju inte bara om föräldraledighet utan också om hur man fördelar vab och hushållsarbete senare i barnets liv. Vi ser inga uppenbara rätt eller fel här, men vi rekommenderar att prata igenom det så tidigt som möjligt och landa i vad som känns bäst för er.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.