Därför är Nordnet Indexfond Sverige bättre än Avanza Zero

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej på er,

jag har sedan en tid tillbaka sparat likt det jag lärt mig via er. Det skapar inte bara en trygghet i min egna plånbok utan också i familjens på långs sikt.

Jag har två frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på;

1. Idag har jag en buffert med ca 3 månadslöner tillsammans med ett målspar på 50/50, som längre fram ska gå till renoveringar hemma. Dock på obestämd tid just nu!

* Här har jag också ett långsiktigt sparande till mig själv och barnen i Länsförsäkringar Global indexnära.

Jag skulle själv vilja peta in lite mer pengar i gratisfonderna som Nordnet har, använder Avanza idag. Skulle ni rekommendera ett liknande upplägg på båda nischbanker med buffert och långsiktigt sparande eller blir det bara en kladdig historia ?

2. Hur sparar ni idag och använder ni er av fler aktörer i ert sparande eller har ni allt på ett och samma ställe ?

Stort tack för att ni delar med er av matnyttig information i spardjungeln! :)

SVAR: 

Grattis till ett bra sparande och kul att vi har kunnat vara till hjälp!

Både Avanza och Nordnet?

Vi tycker inte att det finns något självändamål i att ha konton på både Avanza och Nordnet. Länsförsäkringar Global Indexnära finns på båda ställena och det spelar ingen som helst roll vilken du väljer. 

Däremot ser vi också fördelen med Nordnet om du vill ha Sverigefonder eller Nordiska fonder. Nordnets Sverigefond – Nordnet Indexfond Sverige – är lite bredare än Avanzas motsvarighet Avanza Zero. Den innehåller 70 bolag istället för Avanzas 30. Det ger lite bättre riskspridning. Dessutom har Nordnet också gratisfonder för Norge och Finland*.

För att inte krångla till saker för dig själv rekommenderar vi dock att endera behålla allt annat sparande på Avanza eller att flytta över allt till Nordnet och strunta i Avanza helt. Att ha samma fond på båda ställena ser vi ingen poäng med.

Hur sparar vi?

För några år sedan gjorde vi en genomgång av hur vi själva sparar. Sedan dess har vi båda bytt boende och procentsatserna i våra sparanden har ändrats något. Själv har jag numera också Avanza Global trots att Länsförsäkringar Global Indexnära blir billigare om man räknar in skatteeffekten. Det motiverar jag med att jag hellre betalar pengar i skatt, även om det är lite mer och till USA, än att betala dem till finansindustrin.

I stort gäller dock samma sak. Vi lever ganska mycket som vi lär, men jag har fuskat lite med tillväxtmarknadsfond och onoterade Netlight-aktier.

* Tidigare var också Danmarksfonden gratis, men den har numera en årlig avgift på 0,20%.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.