Fast i Movestic och skitfonden Proaktiv 75

Småspararjouren

FRÅGA: Har Trygghet 75 i Movestic, Försökt att byta till Skandia men Säljaren där gav upp, Movestic släpper inte min pension. Är inbetald av Eniro där jag slutade år 2014. Hur flytta mina pengar därifrån är min fråga?! Har ca 350 000 kr där, tacksam för svar

SVAR: Ajdå. Jobbigt läge. Trygghet 75 som numera heter Proaktiv 75 toppar vår lista över sveriges värsta skitfonder så den bör du absolut inte ha.

Det första du kan göra är att byta ut den fonden. Även om du är kvar inom Movestic så har de bättre fonder att välja på. Hos Movestic bör du tex kunna välja SEB Etisk Global Index Lux. Det går att få en liknande fond en aning billigare hos andra försäkringsbolag, men det är en gigantisk skillnad mot Proaktiv 75 så den stora vinsten gör du redan här. Hos Movestic ska du kunna logga in med mobilt bankid och flytta själv. Går inte det får du kontakta dem, men det ska inte vara något problem att byta fond.

Om du gör detta har du uppnått den stora vinsten. Du kan dock tjäna en hel del på att byta försäkringsbolag också. Dels för att det finns billigare fonder på andra ställen och dels för att det finns en risk att du utöver själva fondavgiften betalar en ytterligare avgift för själva försäkringsskalet.

Vi är inte säkra på att det går att flytta hela försäkringen, men det kan du lätt ta reda på genom att fråga Movestic de tre viktiga frågorna:

  1. Vad betalar jag för kapitalavgift i kronor och %?
  2. Har jag flytträtt och till vad får jag flytta?
  3. Vad kostar det att flytta?

Du kan också kontakta Nordnet eller Avanza. De brukar försöka hjälpa till att flytta över försäkringar till sig själva och båda har bra villkor.

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".