Flytta KAP-KL pension till Nordea Pensionsportfölj?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej. Min bankman har förslag på att jag ska flytta min avtalspension från KPA Pension avtalspension KAP-KL Trad till Nordea Pensionsportfölj. Jag är 63 år och tänker jobba till 67 och beloppet är 900 000 kr. Är det ett bra råd ? Med vänlig hälsning

SVAR: Det är ett bra råd – för Nordea.

För dig är det inte nödvändigtvis sämre än det du har idag, men det är inte det bästa du kan göra.

Traditionell försäkring eller fondförsäkring?

Att flytta till Nordea Pensionsportfölj betyder att du skulle byta sparform från traditionell försäkring till fondförsäkring. Det behöver inte vara dåligt. Vi tycker att traditionell försäkring har många problem och rekommenderar det sällan. Just i de fall där man är nära pensionen och har haft traditionell försäkring länge är det dock mindre självklart att flytta. Ibland kan det vara så att du har bättre villkor i din traditionella försäkring om du har suttit med den länge. Vi skulle behöva lite mer detaljer för att ge raka besked här.

Vilken fondförsäkring är bäst?

Om du väl kommer fram till att du ska flytta till fondförsäkring är Nordea knappast det bästa valet. Dels är AMF, Länsförsäkringar och Danica lite billigare och dels räknar Nordea med att du lever längre än de andra – och då får du mindre pengar varje år om du väljer att få din pension utbetalad på livstid.

Svårare för oss att ge raka besked när pensionen är nära

När du närmar dig pensionen blir pensionsfrågan lite svårare. Man ska t.ex. välja hur snabbt man ska ta ut olika delar av pensionen och det påverkar också vilken sparform som är bäst. Därför kan vi tyvärr inte ge dig några tvärsäkra råd här i jouren.

Innan du går i pension kan det vara en bra idé att sätta sig ned och prata med en oberoende expert. Vi erbjuder till exempel den tjänsten här.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.