Flytta pensionspengar under Covid-19?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: 

Hej Småspararguiden!

Först och främst tack för en fantastisk sida och en mycket bra bok, den senare inspirerade mig till att ta tag i hushållets pensionssparande.

Då jag är 36 år gammal tänkte jag följa er rekommendation att flytta den del av min tjänstepension (ITP-1) som jag kan påverka till en fondförsäkring hos SPP istället för traditionell försäkring hos Alecta. Då kan jag ha 100% aktiefonder istället för en 60/40 fördelning. Min fru är i samma ålder och hade också tänkt göra samma manöver av samma grunder.

Jag läser på Collectums hemsida att flytten kan ta upp till 3 månader. Givet de stora rörelser vi sett under detta år blir jag rädd att pengarna under lång period kan bli ståendes utanför marknaden och därmed riskera att missa uppgång (eller lyckligare omvänt). Hur som helst ser jag det som en risk att i ett slag förlora stora pengar som tar lång tid att tjäna igen trots med en högre aktieandel.

Därmed jag skulle vilja höra er rekommendation hur vi bör tänka kring flytten:

– Är det rätt tajming att göra detta nu eller är det bättre att invänta en lugnare period?

– Finns det en poäng att flytta våra pensioner vid olika tillfällen för att sprida riskerna i hushållet?

– Något övrigt som vi bör tänka på?

SVAR: Tack för berömmet och vi tycker förstås att du är inne på rätt spår. Jag misstänker att du läst vår artikel som beskriver hur man bör hantera sin ITP, men jag länkar den här för andra läsare som kanske är i samma sits. 

Det är också en väldigt intressant fråga du ställer. Vi gillar mycket i det upphandlade tjänstepensionssystemet, men att det kan ta upp till 3 månader att flytta känns mer Sovjet 1985 än Sverige 2020. 

Vi har försökt gräva i vad som händer de här tre månaderna och enligt en ganska säker källa så är det max 14 dagar som pengarna faktiskt ligger och skvalpar. Vad som pågår resterande tid vet vi inte, men gissningsvis ligger ärendet i kö någonstans. 

På 14 dagar kan det fortfarande hända ganska mycket. Det händer ju att börsen går upp 5-10% på ett par veckor och en sådan uppgång är förstås surt att missa. (I snitt går dock börsen upp ungefär 0,15%* under en tvåveckorsperiod.)

Du har också en poäng i att det på sätt och vis är dålig tajming just nu. Läget är osäkrare än vanligt vilket gör att risken är större att det händer mycket på kort tid. 

Samtidigt kan det också bli kostsamt att vänta för länge. Det är ju inte helt lätt att säga när läget är stabilare igen och du riskerar ju att missa avkastning om du väntar också. 

Jag jobbade på en hedgefond under finanskrisen 2008. Initialt gick min hedgefonds största fonder bra. Efter det blev ledningen lite rädda och drog ned på risknivån i fonderna. Det var nog på sätt och vis klokt och bra, men problemet var att bestämma när det var läge att skala upp igen. Läget var osäkert ganska länge efter finanskrisen, ett par år senare kom eurokrisen som drevs av Greklands ekonomiska problem och om jag minns rätt så var risknivån fortfarande inte uppe på normal nivå 2012 när jag slutade. Om fonderna faktiskt tjänade pengar under de fyra åren** så gick fondägarna miste om en hel del pengar på grund av detta. 

Sensmoralen är att om du ska vänta ska du inte vänta för länge och du bör ha en väldigt tydlig idé om vad som ska vara uppfyllt för att du ska våga göra affären. 

Hade det varit mina pengar hade jag flyttat dem direkt. Har du/ni flera liknande flyttar att göra kan ni möjligtvis göra dem vid olika tillfällen. 

* Med antagande om 8% avkastning per år – 6% real avkastning plus 2% inflation – och 52 veckor per år. 1,08^(1/52)-1 = 0,15%

** Jag minns inte om det var så och i min värld är det långt ifrån säkert att hedgefonder tjänar pengar, men hela existensberättigandet för en hedgefond är så klart att den ska generera vinst över tid.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.