Flytta till traditionell försäkring nära pension?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Planerar att flytta ca 500 Ksek i pensionskapital från fondförsäkring i Skandia till en traditionell försäkring i Alecta. Jag har mindre än ett år kvar till pension. Kan det vara ett klokt val?

SVAR: Vi är generellt tveksamma till traditionell försäkring trots låga och bra avgifter. Den viktigaste anledningen är att det ofta blir fel andel aktier. För den som har långt till pension avråder vi starkt från traditionell försäkring av den anledningen.

Traditionell försäkring eller fondförsäkring

För dig som är nära pension är vi inte lika kritiska. Den aktieandel du får hos en traditionell försäkring kan mycket väl bli ganska bra för dig när det gäller aktieandel just nu. Däremot går det inte att justera aktieandelen senare vilket är en nackdel och från vårt perspektiv är det också en nackdel att transparensen är dålig inom traditionell försäkring. Utifrån detta skulle vi därför hellre välja billiga fonder i en fondförsäkring, men vi kan inte säga säkert utifrån det du skriver.

Gör dig av med Skandia oavsett

Eftersom du planerar att byta till Alecta innebär det att du är inom kollektivavtalet ITP. Skandias fondförsäkring var valbar så långt tillbaka som 2007 och har därför inte prispressats på 10 år. Det finns således helt onödiga avgifter i ditt sparande och du bör bara av den anledning byta. Om det är traditionell försäkring du vill ha rekommenderar vi Alecta. Om det är fondförsäkring så rekommenderar vi SPP.

Tips om uttag av pensionerna

För dig som är nära pensionen är det också en avgörande fråga hur du vill ta ut din pension.  Det påverkar också hur du vill placera den. Om det är någon gång det är värt att betala för att prata med en expert så är det när du närmar dig pensionen.

Vill du anlita oss erbjuder vi oberoende rådgivning och annars finns det andra seriösa bolag som gör detta bra.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.