Flytta utomlands som pensionär?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Kan man ta med sig svensk pension till utlandet om man vill bo på soligare breddgrader? Beskattas ex. pensionen på samma sätt oavsett vart i världen man flyttar? Är det några fallgropar man bör tänka på?

SVAR: Vi får erkänna att vi inte är experter på den här frågan, men svarar ändå efter bästa förmåga.

Din pension i Sverige är i grunden din* och du kan få ut den oavsett var du väljer att bo. Det kan finnas skattemässiga effekter av detta och de ser olika ut med olika länder beroende vilka avtal Sverige har med de länderna.

Ett exempel är att det finns ett skattehål för Portugal som gör att svenskar som flyttar dit i vissa fall slipper att betala skatt på sin tjänstepension över huvud taget. Det är dock inget vi på Småspararguiden rekommenderar. Dels kan en del tycka att det inte är helt moraliskt och dels har vi hört att det både är olidligt varmt på sommaren och svårt att få tag på Kalles kaviar.

Så se till att göra rätt val i ditt pensionssparande så har du råd att bo kvar i Sverige.

 

* Vi är osäkra på om det även gäller garantipension som den som inte har tjänat ihop så mycket själv får, men det gäller definitivt övrig pension.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.