Fondsparande för en pigg pensionär

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag är pensionär 73 år. Får ut 10 500 kr i mån. i pension. Min man har mycket högre pension. Bor i betald villa, inga lån. Har sparat i Handelsbanken drygt 300 000 kr. 100 000 kr har jag på sparkonto vilket jag har för oförutsedda utgifter mm. Resten dvs drygt 200 000 i ISK i fonder vilket jag nu sålt 180 000 kr och ska föra över till avanza i den fond ni rekommenderar ( Länsförsäkringar global index ”någonting”).

Har för övrigt på HB ISK: 30 000kr i HB  svenska småbolag samt 40 000 kr i HB Sverigefond index A1. Då dessa går dåligt nu tänker jag vänta att sälja dem tills de gått upp o då placera dem i Avanza ovanstående fond.

Har även värdepapper (som inte är i ISK) som löper ut 191209 där jag då får tillbaka minst 10 000 kr. Dessa går också dåligt nu så det är ingen idé att sälja i förtid.

Tänker även spara 1 500 kr i mån i Länsförsäkringar global index…. Beräknar att pengarna kan stå inne i 5-10 år. Är pigg o vital för min ålder men man kan ju aldrig vara säker.  Vill därför ha en buffert framöver.

Min fråga är om ovanstående är rätt placerat.

SVAR: På det stora hela skulle vi säga att du har ett bra sparande. Kul att höra att du följer våra råd med Länsförsäkringar Global Indexnära.

Däremot tycker vi att du ska sälja dina Handelsbanken-fonder på en gång. Att de har gått dåligt är inte en anledning att vänta med att sälja. Det är väldigt lätt att tro att fonder eller enskilda aktier ska gå upp eller ned baserat på hur de har gått historiskt. En del tänker som du att de borde gå upp om de har gått dåligt tidigare och en del tänker att man ska köpa fonder/aktier som har gått bra för att de är bra. Båda delarna har svagt stöd i forskningen och vi rekommenderar därför att man aldrig ska försöka tajma marknaden. Och det gäller enskilda fonder också.

Det som däremot är ett skäl att sälja fonder är att de kostar mycket. Och det gör dessa fonder. Det finns de som är ännu värre, men vi tycker fortfarande att de är alldeles för dyra.

De värdepapper du har som löper ut 191209 är vi skeptiska till. Värdepapper som har en sluttid är endera obligationer där vi tycker att sparkonto är bättre eller någon dyr krångelprodukt som finansbranschen älskar för att de som köper dem inte förstår hur mycket de faktiskt kostar. Tyvärr är det dock så med de senare att de ofta också kostar mycket att göra sig av med i förtid. Så om det är en sådan är det antagligen rätt att sitta kvar tills de löper ut.

Den sista frågan som är värd att fundera på är om du ska ha så stor andel av sparandet i aktiefonder. Givet att du skriver att du har en sparhorisont på 5-10 års sikt så tycker vi att det låter rimligt, men du ska vara medveten om att det inte är självklart att aktiemarknaden går upp i värde på 5 års sikt.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.