Handelsbanken eller Lysa för pensionssparande?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har pensionssparat sen 18 års ålder, nu när jag bytte bank insåg jag att inget blev kvar. Skall jag lägga mina pensionspengar på ett ISK-konto på Handelsbanken eller lägga pengarna på Lysa med hög risk? Eller vart skall jag lägga mitt pensionssparande som oaktiv person/35 år?

SVAR: Vi tycker att du är inne på helt rätt spår och att du ska välja en billig global aktiefond på ett investeringssparkonto. 

  1. Att ha alla dina pengar i en aktiefond kallas för hög risk i finansvärlden och på kort sikt är det också hög risk. På riktigt lång sikt menar vi dock att aktiefonder tvärtom har lägre risk än alternativen och helt enkelt bara är bättre*.
  2. När det gäller fonder är billigt bättre. Det enda som skiljer dyra fonder från billiga är att de kostar mer.
  3. Vi gillar globalfonder för att de ger något bättre riskspridning än en smalare fond – t.ex. en Sverigefond. Det här är dock inte den viktigaste biten.
  4. ISK är skattemässigt fördelaktigt för den som sparar i aktiefonder.

När det gäller hur du bäst implementerar detta är det finlir. Allra billigast just nu på den svenska fondmarknaden är Länsförsäkringar Global Indexnära som kostar 0,20% i årlig avgift. Den går numera att få hos Handelsbanken och därför rekommenderar vi dig alltså att välja Investeringssparkonto på Handelsbanken och fonden Länsförsäkringar Global Indexnära.

Lysa blir lite dyrare, men fortfarande hyggligt billigt jämfört med de flesta fonder du kan råka ut för. Vi gillar egentligen mycket av det Lysa gör, men de är helt enkelt aningen för dyra för att vi ska rekommendera dem. Skulle du av någon anledning ändå vilja spara hos Lysa är det viktiga  att du väljer 100% aktier eftersom ditt sparande är så långsiktigt.

* Om vi med risk menar risken att ha för lite pengar. Tittar man på det statistiska måttet standardavvikelse så är den högre för aktiefonder, men det är knappast det som är relevant. 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.