Har Handelsbanken bra fonder?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Är kund hos handelsbanken och har deras fonder. Global index criteria och Sverige index criteria på ett Isk-konto (150 000). Tänkt som långsiktigt sparande. Multi asset 25 (100 000) utanför isk. Haft fonderna i ca 3 år.

Är det bra fonder? Funderar på att starta ett isk på avanza men  tvekar. Är det dumt att behålla handelsbankens fonder och starta nysparande i avanza. Är handelsbankens fonder bra kan jag ju lika gärna fortsätta där.

Tacksam för svar!

SVAR: Som vi har konstaterat tidigare har inte Handelsbanken det bästa utbudet av billiga fonder. Fonderna Global Index Criteria och Sverige Index Criteria är bland de bästa hos Handelsbanken, men kostar ändå mer än tre gånger så mycket som Länsförsäkringar Global Indexnära som du bland annat kan hitta hos Avanza.

Multi Asset 25 är ännu värre. De flesta storbanker har sina varianter av dyra och dåliga blandfonder och detta är Handelsbankens variant. Om du är säker på att du vill ha den fördelningen av aktier och räntor är det bättre att du stoppar 25 000 kr i en aktiefond (i en ISK) och 75 000 kr i ett sparkonto. 

Om du är osäker på om det verkligen är rätt fördelning kan du testa vår sparguide.

Så sammanfattningsvis är vårt tips:

  1. Använd vår sparguide om du är osäker på fördelningen mellan aktier och räntor.
  2. Öppna en ISK hos Avanza och flytta över alla pengar du ska ha i aktier dit.
  3. Stoppa alla pengar i den fond vi rekommenderar i vår fondguide – Länsförsäkringar Global Indexnära.
  4. Om du ska ha några pengar i räntor – välj ett sparkonto. Läs här om hur du väljer rätt sparkonto.

Lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.