Har Max Matthiessen dolda avgifter?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej småspararna! Jag undrar om man får betala dolda avgifter via att man har Max Matthiessen som rådgivare för tjänstepensionen inom företaget? Jag har köpt följande fonder som jag anser är riskspridda och låg avgift, men kan jag minska kostnaden ytterligare? Kan jag placera utanför Max Matthiessen i en Superfond till exempel Mina fonder i Max Matthiessen (25 % var): SPP Aktiefond Sverige A, SPP Aktiefond USA, SPP Aktiefond Europa och SPP Emerging Markets SRI. Keep up the good work!

SVAR: Kul att du är så intresserad av ditt sparande, och du har redan skapat en väl diversifierad portfölj med låga förvaltningsavgifter och därmed gjort vad du kan.

Tyvärr är det troligen som du säger att du får betala dolda avgifter för att din tjänstepension går igenom Max Matthiessen. Utan att se din arbetsgivares avtal med Max Mathiessen kan vi inte säga det säkert, men oftast finns det någon form av avgift. Ett vanligt upplägg är att försäkringsförmedlaren (i det här fallet Max Matthiessen) får provision av försäkringsbolaget (i det här fallet SPP). För att kompensera för detta tar försäkringsbolaget ofta ut en skalavgift (som tillkommer utöver fondernas förvaltningsavgifter). Dessutom tillkommer ofta inlåsningseffekter som gör det dyrt och svårt att byta försäkringsbolag under många år framöver. Tyvärr är de enda sätten att lösa detta att få din arbetsgivare att teckna ett avtal med en annan försäkringsförmedlare.

Vårt råd är att du diskuterar med din arbetsgivare om att få dina insättningar till tjänstepensionen till nätmäklarna Avanza eller Nordnet. Där kan du spara till pensionen och bara betala förvaltningsavgifterna.

https://www.avanza.se/pension/oversikt/tjanstepension.html

https://www.nordnet.se/tjanster/pension/tjanstepension.html

Vi önskar dig lycka till, och om du väljer att prata med din arbetsgivare är vi mycket intresserade av vad de säger!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".