Har Santander bästa räntan?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Vi har sålt en bostad och vill placera 500 000 på ett säkert sätt. Santander bank verkar ha bäst rörlig ränta på 1,1 %. Är detta ett bra val eller kan ni ge oss en bättre rekommendation?

SVAR: Hej. Det låter som ett utmärkt val. Vill man ha en säker placering är det just sparkonto vi rekommenderar. Det enda möjliga haken när man väljer sparkonto är att det kan vara bra att välja ett konto med insättningsgaranti så att man får tillbaka pengarna ifall banken går i konkurs. Santander har dock insättningsgaranti och det belopp ni vill spara är under maxgränsen på insättningsgarantin som är 1 050 000 kr (från år 2021).

Om man bara har koll på det gäller det bara att leta efter den bästa räntan och här verkar ni redan ha gjort ett bra jobb. Räntesatserna på sparkonton ändrar sig för mycket för att vi ska hålla koll på vilken som är den absolut högsta vid varje given tidpunkt*, men 1,1% är bra i dagens ränteläge och Santander brukar ge bra sparräntor så det låter som att ni har gjort er hemläxa.

Vi har alltså inget att tillföra förutom att säga “kör på”.

* Det finns ett antal andra sajter som gör det. De ger en ganska bra bild och vi rekommenderar att använda dem. De flesta är provisionsbaserade – vilket lätt kan leda till att de lyfter fram annat än det som är allra bäst för dig – och alla banker är inte med överallt så vi har inte hittat någon som vi betraktar som sanningen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.