Hur fördela fonder på olika marknader?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej tack för er sida. Jag undrar över fördelning av fonder, globalt, Sverige, Europa, USA. Idag har jag 40% Sverige, 19% globalt, 1% USA och 17% Europa + 23% i kontosparande. Totalt sparande ca 700 000, och ett hus värt ca 700 000 utan skulder. Tycker ni att jag borde ändra fördelningen av mitt sparande? Är 58 år och den risk mina fonder står i är mest 5, men ett par risk 6 finns. Kan vara att jag borde ha mindre på kontot, har lite större utgifter på huset till renovering om några år, och kör en gammal sliten bil. Är sjukpensionär och klarar mig på pengarna jag får, men blir ingen lyx, resor mm. När pensionen kommer sjunker inkomsten ytterligare. Så det kapital jag har skall täcka det mesta som kan komma framöver, bor i ett tvåhundra år gammalt hus så man vet inte vad som kommer framöver. Väldigt tacksam för hjälp att reda ut dessa frågor.

SVAR: Hej,

Jag tycker att din fråga består av två delfrågor.

  1. Hur ska man fördela aktiefondsparande mellan olika delar av världen?
  2. Hur stor del av dina pengar ska du ha i aktiefonder?

På fråga 1 är vårt allmänna råd att ha alltihop i en globalfond. Det är ingen katastrof att ha det lite annorlunda, men jag tycker att du har lite väl mycket i Sverige. Går Sveriges ekonomi riktigt dåligt kommer ditt hus tappa i värde och du kommer att få något mindre i pension av staten. Då är det synd om du dessutom förlorar mycket av ditt sparande.

Fråga 2 är mycket svårare. Ett sätt att tänka är att lägga så mycket pengar du tror att du kommer att behöva till de planerade renoveringarna och ev nytt bilinköp på sparkontot.

Resten av pengarna kan vara värt risken att ha kvar i aktiefonder. Ska man vara lite krass är det så här:

  • Om du lever länge och har hälsan är detta ett långsiktigt sparande. Och på lång sikt är aktiefonder nästan säkert bättre. Dessutom ska pengarna i så fall räcka länge så du behöver verkligen den avkastning du kan få.
  • Om du inte blir så gammal eller ganska snart efter pension blir tvungen att sälja huset och flytta in på äldreboende så är det ett mindre problem om aktiefonderna har gått ned (på 10 års sikt finns det en klar sådan risk, men det är ändå mycket troligare att de går upp). I fallet där du måste sälja huset får du dessutom loss de pengarna vilket borde räcka till den lyx du i så fall orkar med.

Du får också gärna testa vår Sparguide. Svara i så fall först att du ska använda pengarna till att köpa bil och tänk att det är pengarna till bil och planerad renovering. Sedan svarar du “Pension” och tänker att det är resten av pengarna.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.