Hur fungerar schablonbeskattning av aktier?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag har aktier för ca 35000 i Handelsbanken (32k A och 3k B-aktier). Dessa har jag fått för många år sedan (20 år) och jag har inga uppgifter om anskaffningsvärde. Har bytt bank sedan dess så av min nuvarande bank där de ligger som ett servicekonto kan jag förmodligen inte få hjälp med de uppgifterna. Jag har inget behov av att sälja aktierna nu men vet inte vad som är bäst taktiskt. Har läst att man kan skatta schablonmässigt 20% vid saknat av uppgifter om anskaffningsvärde. Ska jag göra det nu och därefter köpa motsvarande o sätta in på ISK-konto (om jag nu vill fortsätta ha de aktierna)? Vad är mina alternativ och vad rekommenderar ni?

SVAR: Hej! Schablonbeskattning fungerar inte så som du beskriver. Denna beskattning är oftast inte fördelaktig, men i ditt fall verkar den vara det.

Schablonbeskattning innebär att man bestämmer att 20% av försäljningspriset ska räknas som anskaffningspriset, allt annat betraktas som vinst och beskattas därför med 30%. Schablonbeskattning bestraffar dig alltså om dina aktier inte gått upp med 400% eller mer, vilket är väldigt hög avkastning.

Exempel: Du har aktier för 10 000 kr i Handelsbanken. Med Schablonbeskattning beräknar du att du köpte aktierna för 2 000 kr och beskattar därför resten, 8 000 kr. Skatten du betalar blir då 8 000 * 0,3 = 2 400 kr, vilket är nästan en fjärdel av dina pengar totalt.

Ditt fall: Om du har haft Handelsbanken i 20 år betyder det att dina pengar bör har gått upp med mer än 600%, långt över schablonbeskattningens antagande om 400% i avkastning. Schablonbeskattningen är då fördelaktig;

  • Med vanlig beskattning av dina 35 000 kr betalar du 9 000 kr skatt
  • Med schablonbeskattning betalar du 8 400 kr i skatt

Om du säljer av dina aktier med schablonbeskattning och byter till ett investeringssparkonto (ISK) kommer du betala ungefär lika mycket i skatt som du gör om du bara behåller dina aktier. Vi rekommenderar småsparare att sprida sina risker istället för att ha ett fåtal enskilda aktier, i vår tjänst Fondguiden rekommenderar vi  Länsförsäkringar Globalt Index och Swedbank Robur Access Global som är två billiga globala indexfonder som finns hos bl.a. Avanza och Nordnet.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.