Hur många äger sitt boende skuldfritt?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej, tack för de råd ni ger. Har haft god nytta av er sida. Jag har börjat fundera på min ekonomi, är den egentligen så dålig ? Har ca 14 000 kr netto var månad, ett sparat kapital i fonder på ca 740 000 kr. Mina utgifter förutom sparande 3000kr/mån är 11 000 kr. Har inga som helst skulder, och bor i ett betalt hus. Min undran är  hur många är det egentligen som är skuldfria i Sverige ?  

SVAR: Vi har inte koll på statistiken över hur många som är helt skuldfria, men Lars Wilderäng hänvisade på sin blogg till data från 2010 att Sverige då var sämst i Europa på att äga sitt boende skuldfritt. Du tillhörde då de 2,8% av svenskarna som inte hade lån på sin bostad!

Vi tycker att du sätter fingret på något. För många är det värt mycket att kunna ha en hög konsumtion, bo i ett stort hus i ”fina” områden, osv och det ska man inte förringa. Ekonomisk stress har däremot mer att göra med dåliga marginaler i sin ekonomi än om nivån i sig. Självklart är det mycket lättare att ha bra marginaler i sin ekonomi om man har höga inkomster, men det beror också på hur man hanterar sina pengar.

Vad jag kan bedöma så har du bra marginaler i din ekonomi och har bättre anledning att sova gott på natten än många höginkomsttagare i 5-miljonersvillor. Så det hoppas jag att du gör också!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.