Hur ska man tänka kring fond-i-fondavgifter?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har tjänstepension via Max Matthiessen. Där fick jag välja ett försäkringsbolag att placera mina pengar i. Jag valde Movestic då de tar en insättningsavgift på alla pengar som sätts in istället för en extra förvaltningsavgift så länge jag har pengarna placerade där. Det finns inte många indexfonder att välja mellan men de har fond-i-fonder tex Fondportfölj Indexfonder. Den har en förvaltningsavgift på 0.4%. Jag undrar om detta är avgiften för alla fonder i paketet eller om jag måste betala till både Movestic och de enskilda fondbolagen i fonden. Hur ska jag tänka? Tack för att ni finns!

SVAR: Fond-i-fond-avgifter är i princip alltid en extra-avgift utöver vad underliggande fonder kostar. Enbart i extremfall är det annorlunda. Vi rekommenderar aldrig småsparare att placera i fond-i-fonder, eftersom att de tar mycket betalt för väldigt lite arbete.

Ditt fall är inget undantag, i Movestics Fondportfölj Indexfonder betalar du dubbla avgifter. Det här är dock information de döljer så gott de kan, jag var tvungen att kontakta dem direkt eftersom att de ingenstans nämner hur underliggande fondavgifter behandlas.

För någon som är inlåst i Movestics plattform skulle vi rekommendera att placera i deras billigaste indexfonder “Öhman Index Nordamerika (MSCI NA) A” och “SEB Europa Indexfond”. Dessa är ganska dyra och det är märkligt att de inte har någon Globalfond över huvud taget, men det är det närmaste man kommer vad vi rekommenderar, vilket är att placera i en billig global indexfond. Att Movestic dessutom tar en insättningsavgift gör att vi inte skulle rekommendera att småsparare placerar tjänstepension hos dem.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.