Jag har placerat hos Strukturinvest. Var det dumt?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har placerat en stor summa pengar hos fondbolaget Strukturinvest. Jag tror att jag gjort något väldigt dumt. Lyssnade nämligen på ditt utmärkta föredrag först efter detta beslut. Vad vet du om Strukturinvest och vad betyder strukturerade produkter. Jag blev uppringd av Svensk Ekonomiplanering. Jag har placerat i ett ISK-konto. Jag är 69 år och behöver inte dessa pengar på förrän om 5 år.

SVAR: Strukturerade produkter är ett samlingsnamn för krångliga sätt att spela på diverse finansrelaterade saker.

Om du köper en aktie för 1 000 kr och den går upp 10% så tjänar du 100 kr, går den upp 20% tjänar du 200 kr och går den ned 10% förlorar du 100 kr. Det är begripligt. En strukturerad produkt kan däremot funka lite hur som helst. Man kan exempelvis bestämma att du inte kan förlora mer än 200 kr, men bara får 80% av uppgången.

Det strukturerade produkter har gemensamt förutom krångligheten är att de garanterat kostar mycket pengar och att du som sparare har ett rejält underläge i att förstå vad det borde kosta. För att räkna ut ett rimligt pris på en  strukturerad produkt behöver man nämligen dels en massa data och dels vara expert på finansiell matematik. Kombinationen av att den som säljer strukturerade produkter dels måste betala någon överbetald finansanalytiker för att räkna ut ett pris och att ingen kund kommer att märka att den är alldeles för dyr gör att säljaren alltid lägger på en rejäl marginal på priset. I de mest absurda fallen, som när Exceed marknadsför sina produkter, kan det kosta över 40%.

Vi vet inte så mycket om personerna bakom vare sig Strukturinvest eller Svensk Ekonomiplanering, men vi är helt emot att sälja strukturerade produkter till privatpersoner som Strukturinvest gör. Svensk Ekonomiplanering är så vitt vi kan bedöma en fristående försäkringsförmedlare. Och sådana gör oftast mer skada än nytta.

Jag förstår inte riktigt från din fråga om dina pengar faktiskt är placerade i en strukturerad produkt (och det kanske du inte vet själv heller).

Om det är så är tyvärr nästa tråkiga besked att det kanske inte lönar sig att sälja heller. Det finns nämligen ingen bra marknad för strukturerade produkter så om du ska sälja den så är det någon som behöver göra om räkneövningen och säkerligen passar på att ta ordentligt betalt igen. I andra fall finns ett löpande så kallat arrangörsarvode som kan bli mycket dyrt.

Om du bara har vanliga fonder kan du däremot ta ut pengarna och springa. Då rekommenderar vi att gå igenom vår Sparguide och sedan vår Fondguide.

Vill du ha hjälp med att reda ut sakerna rekommenderar vi att ta hjälp av en oberoende rådgivare, som oss till exempel.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.