Jag vill ha fler än en fond

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Till att börja med vill jag säga att ni har skapat en mycket värdefull och enkel sparguide för gemene man. Jag har sedan en tid följt er och gjort val enligt era rekommendationer gällande pensionssparande. Nu vill jag även utöka mitt övriga sparande, till största del pengar som är från årliga aktieutdelningar. När jag går igenom er fond- och sparguide landar jag i samma rekommendation som i pensionssparandet (har samma strategi, långsiktigt med hög risk).  Är inte sugen på att investera ännu mer pengar i samma aktiefond. Vill sprida de relativt små riskerna, men framförallt bredda sparandet – det borde öka chanserna till bättre utdelning på sikt. Hur ser ni på det? Hur rekommenderar ni mig att gå vidare?! Tack på förhand.

SVAR: Hej och kul att höra att du uppskattar vår sida! Till att börja med har vi en enkel princip och det är att vi rekommenderar en billig global aktieindexfond för långsiktigt sparande. Om det är pension eller ISK spelar som vi ser det inte någon roll alls. Det är tiden som räknas.

Riskspridningen i globalfonder är utmärkt och att köpa flera globala aktieindexfonder är ingen mening, utan bara som att köpa flera påsar Gott och Blandat . Vill du prompt köpa olika ändå kan du med fördel välja t.ex. Swedbank Robur Access Global som är precis lika bra som Länsförsäkringar Global Indexnära.

Om du tycker vi är lite tråkiga (och det är vi), kan du kanske fundera på att krydda med en global aktieindexfond med inriktning mot tillväxtmarknader – som tex Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Högre risk/chans, men inte alls ett dumt alternativ, om du kan hantera svängningarna och har långsiktigt perspektiv.

Du har utdelningar och alltså också investeringar direkt i aktier. Vi brukar inte rekommendera detta eftersom vi tycker mycket annat i livet är roligare än att sitta och pilla med enskilda aktier, men gör man det rätt är det åtminstone inte så mycket sämre än en globalfond.

De viktigaste för långsiktig placering är iallafall att “våga” ha allt i aktier och undvika bland- och räntefonder så vi tycker absolut att du är på rätt spår. Lycka till med dina investeringar!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".