Kåpan Aktieval – Bra val för dig med statlig pension?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag har statlig kollektivavtalad tjänstepension enligt PA 16. Den del som jag kan påverka har jag för närvarande på AMF (huvudsakligen i en globalfond) istället för på Kåpan eftersom det ger mig möjlighet till större exponering mot aktier.

Kåpan har nu nyligen skapat ett alternativ (”Aktieval”) där 100 procent av kapitalet investeras i aktier, till skillnad från den gamla (”valbar”) med stor andel räntor och annat. Detta låter i princip lockande.

Skulle ni rekommendera att byta till Kåpan Aktieval för nya avsättningar? På den positiva sidan så är de sammanlagda avgifterna lägre än t.ex AMF (men inte någon enorm skillnad) trots att förvaltningen är aktiv, ca 10 procent investeras också i onoterade aktier vilket borde kunna öka möjligheten till god avkastning. Samtidigt hamnar ca 40 procent av kapitalet i svenska aktier vilket låter som onödigt hög exponering mot Sverige.

Vad tycker ni?

SVAR: 

Kort om PA 16

Du som jobbar statligt får tjänstepension via ett pensionsavtal som heter PA 16. Det här rör sig alltså om statlig tjänstepension och ska inte blandas ihop med den statliga allmänna pensionen som alla får och där vi rekommenderar AP7 Såfa.

PA 16 består av minst 2 delar. Du får en del som alltid hamnar i en traditionell försäkring som heter Kåpan Tjänste och en valbar del där du kan välja pensionsbolag själv. 

Du som är född före 1988 har ibland även en förmånsbestämd del och du som är yngre har Kåpan flex. Tabellen nedan sammanfattar delarna och hur stor andel av lönen som arbetsgivaren sätter av

 

Född före 1988

Född 1988+

Kåpan tjänste

2%

2% (10% för högre inkomster)

PA 16 valbar

2,5%

2,5% (20% för högre inkomster)

Kåpan flex

1,5%

Förmånsbestämd del

Beror på din lön, din lönehistorik, hur länge du har jobbat statligt och i viss mån hur gammal du är


Den här läsarfågan rör valen man kan göra med den valbara delen eftersom de övriga delarna inte går att påverka.

Kåpan Aktieval i allt väsentligt en aktiefond

Traditionell försäkring är en finansiell krångelprodukt som du hamnar i om du inte väljer själv inom alla stora kollektivavtal. 

Traditionell försäkring kan fungera lite olika, men i de klassiska traditionella försäkringarna är de två viktigaste skillnaderna mot fonder:

  1. Det finns en garanti som garanterar dig hela eller en viss del av ditt insatta kapital. Vi menar att den här garantin i praktiken sällan är så meningsfull för långsiktigt sparande då inflationen i praktiken ändå kan halvera ditt kapital på sikt utan att garantin träder in, men det är ändå en skillnad mot fonder.
  2. Traditionella försäkringar lägger pengar på hög istället för att ge dem direkt till kunderna. Går en fond upp 20% en månad är din andel genast värd 20% mer. Går det förvaltade kapitalet i en klassisk traditionell försäkring upp 20% en månad längs pengarna istället på hög. På årsbasis bestäms hur mycket som ska delas ut till kunderna. Det här betyder att man delvis döljer börsens svängningar för kunderna. Det betyder också att tajmingen när man går ut eller in i en traditionell försäkring blir viktigt. 

I Kåpan Aktieval har Kåpan upphävt båda de här två skillnaderna. 

  1. Garantin är 20% av ditt insatta kapital. Sparar du dessutom långsiktigt så kommer inflationen att äta upp garantin ytterliggare. Vi skulle säga att en garanti på 20% i praktiken är meningslös. 
  2. Kåpan lägger inte pengar på hög utan gör en utjämning varje månad. På fikonspråk säger man att de strävar efter att konsolideringsgraden alltid är 100%. 

Det här betyder att Kåpan Aktieval i allt väsentligt beter sig som en aktiefond*. 

Kåpan Aktieval är bra och billig

Vi tycker att Kåpan Aktieval är ett bra och billigt val. Avgiften är 0,10%** vilket är en väldigt låg avgift. 

Ca hälften av pengarna är placerade i globala aktier och runt 40% i svenska aktier. Den sista biten ligger i riskkapitalfonder som i sin tur investerar i företag som oftast är mindre och onoterade. 

Det går att argumentera för att det sistnämnda bör ge bättre avkastning och att det är lämpligt för pensionspengar där man kan tänka sig färre insättningar och uttag. Det finns dock ingen garanti för att avkastningen blir bättre och kompetensen hos förvaltarna blir mer avgörande än när man köper större bolag på etablerade börser. Vi kan inte bedöma om Kåpan har anlitat rätt förvaltare här. 

Vi rekommenderar fortfarande AMF Aktiefond Global

Vårt standardråd är att ha pengar som ska vara i aktiemarknaden i billigast möjliga globala aktiefond. Här faller Kåpan på att de har så stor andel av pengarna i Sverige. Det ger inte sämre avkastning i genomsnitt, men högre risk. 

Vi väljer därför att fortsätta rekommendera AMF Aktiefond Global i PA 16. 

Det ska dock påpekas att det här är finlir och inget självklart val. Kåpan Aktieval har fördelen att den är billigare. Oavsett vilket av de här alternativen du väljer tycker vi alltså att du gör ett riktigt bra val. 


* Det finns en del tekniska skillnader, skillnader i regelverk, osv, men skulle någon starta en fond som förvaltas på samma sätt vore utfallet i stort sett identiskt. 

** Avgifter är lite mer komplicerade när det gäller traditionell försäkring, men försäkringsavgiften är 0,06% och förvaltningskostnaderna ca 0,04%. Det motsvarar en fond som kostar ca 0,10%.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.