Köpa utdelningsaktier med extra belåning för pensionen?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Jag är 55 år och har i våras slutat jobba för att istället leva på aktieutdelningar. Hade prognos att få ut ca 19000 kr/mån i utdelningar. Nu pga Corona har det sjunkit till ca 12000 med osäker utveckling. I höst blir jag tvungen att börja göra uttag från något konto. Maken har dock bra lön så det finns marginaler. Har ett IPS f.n. värt ca 267 000 kr och funderar på om jag ska börja ta ut det för att täcka delar av löpande utgifter. Till saken hör att jag har ca 20% belåning på mina utdelningsaktier, till 1,97% ränta på ett ISK och 3,67% ränta på en KF. Utdelningarna är större än räntan jag betalar. Vore det fördelaktigt att ta ut från IPS:en i stället för från de belånade kontona så att belåningen efter hand minskar?

SVAR: 

Om du ska ta ut pengar från något av de här kontona så rekommenderar vi inte att göra det från IPS:en av skatteskäl. Dels är den årliga schablonskatten lägre på IPS än på en ISK och dels kommer du att kunna utnyttja att du får ett förhöjt grundavdrag om du väntar med att ta ut pengarna tills du är 66 år. 

Detta bygger dock på att din IPS:n som sådan inte har några onödiga avgifter. Om du inte redan har gjort det bör du kolla upp det. Det finns banker, tex Avanza, som erbjuder en IPS utan avgifter så om det behövs kan du flytta din IPS dit. 

Nu har vi inte en helhetsbild av din och din makes ekonomi, men utav det du skriver här låter det som att helheten är otroligt riskabel. 3,67% är en väldigt hög ränta och vi rekommenderar inte att ta några lån alls till en sådan ränta. Utdelningarna på aktierna har kanske historiskt varit högre än den räntan, men du kan inte veta vad de blir i framtiden. Vi skulle starkt rekommendera dig att sälja av aktier och betala av det lånet så fort som möjligt.

Vi har inte koll på hela din och din makes ekonomi, men på det du skriver får vi intrycket av att du har hela ditt sparkapital plus lite dyrt lånade pengar i aktier och att det här är pengar du lever på nu. Även utan lånet på 3,67% låter det som en riskabel strategi.

Aktier eller aktiefonder är överlägset på lång sikt och vi brukar allt som oftast rekommendera folk att öka sin aktieandel, men på kortare sikt kan man också förlora mycket pengar. Vi brukar därför rekommendera att åtminstone ha de pengar som man ska använda de närmaste två åren på ett sparkonto. 

Vi har som sagt var inte en helhetsbild av din ekonomi och förhoppningsvis vet du vad du gör, men tänk gärna efter en gång till. Om du vill ha mer hjälp är det kanske klokt att anlita någon oberoende rådgivare.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.