Lurad av Acta?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Satsade 100 000 kr i ACTA för ca 10 år sedan i fastigheter i Skåne o Nordtyskland. Vad hände med detta, norskt bolag, förstår att jag blev “lurad”. De senaste 2 åren har jag fått ca 30 000. Intresserad av hur sådant kan gå till.

SVAR: Utifrån frågeställningen har vi svårt att säga exakt vad du har investerat i. Du kan ha köpt aktier i Acta, men det låter troligare att du har gjort en investering i något specifikt fastighetsprojekt.

Oavsett vilket så är det alltid en förhållandevis riskfylld investering att investera en större del av sina pengar i ett enskilt bolag eller, ännu värre, ett enskilt fastighetsprojekt. Då kan man alltid förlora mycket av sina pengar.

Nu vet vi inte mycket om bolaget Acta, men troligtvis har du inte blivit lurad i bemärkelsen att någon har plockat ut pengar på ett fult sätt som tex Allra-skandalen. Troligtvis trodde de som sålde detta till dig själva att det skulle bli en bra affär för dig.

Däremot är det mycket möjligt att de inte förklarade riskerna tillräckligt bra och att du på så sätt blev inlurad i en investering som var fel för dig. Vi får erkänna att vi inte har koll på Acta och om bolaget ens finns kvar idag, men en googling visar att Acta har ägnat sig åt just detta. Du kan alltid prövar att höra av dig till ARN, men vår gissning är att det kommer att vara väldigt mycket krångel för dig, att sannolikheten att du lyckas få tillbaka några pengar är låg och att du i så fall inte kommer att få särskilt många kronor.

Det är också möjligt, eller tom troligt, att produkten i sig var dyr och dålig. Men det är tyvärr vardagsmat i finansbranschen och inte någonting man kan göra något åt i efterhand.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.