Så mycket lägre blir skatten som pensionär

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag tjänar idag 37.000 i månaden. Får ut ca 26900 kr Hur mycket lägre skatt får jag from januari-21 då jag är 66 år?

Varför blir skatten annorlunda?

Det svenska skattesystemet för inkomstskatt är en aning komplicerat. De viktigaste komponenterna är:

  1. Kommunal inkomstskatt är en rak skatt där du betalar samma procent oavsett hur mycket du tjänar. Nivån varierar mellan 29 och 35 procent beroende på vilken kommun du bor i. 
  2. Statlig inkomstskatt är en skatt på ytterligare 20% som betalas på inkomster över en viss nivå. Den här skiljer sig beroende på ålder. För 2021 går gränsen på en inkomst på 537 200 kr (ca 44 800 kr/månad). För dig som är 66 år eller äldre gäller den högre gränsen 596 800 kr (ca 49 700 kr/mån). 
  3. Grundskatteavdrag är ett skatteavdrag som görs på både pensioner, lön och liknande inkomster. Avdraget innebär bland annat att du i praktiken inte betalar någon skatt alls på de första tusenlapparna du tjänar. Den exakta utformningen är rätt komplicerad så vi försöker inte ens beskriva den. Du som har fyllt 66 år får ett högre grundavdrag och därmed ännu lägre skatt.
  4. Jobbskatteavdrag är ett skatteavdrag som påminner lite om grundavdraget, men med den skillnaden att det bara görs på lön. Det här avdraget görs alltså inte på pensioner, föräldrapenning, sjukpenning, etc. Även jobbskatteavdraget är utformat så att det blir högre avdrag och lägre skatt för dig som är 66 år eller äldre.

Därutöver påverkas skatten även av om du är medlem i Svenska kyrkan, om du får andra avdrag, etc. Men jag bedömer att ovanstående är det viktigaste och det som behövs för att svara på den här frågan. 

Vad blir skatteskillnaden för dig?

Jag antar att de 37 000 kr/månad du tjänar är lön och att du ännu inte tar ut någon pension. 

I så fall spelar den förhöjda gränsen för statlig inkomstskatt ingen roll i ditt fall. Vad det handlar om är istället hur stor skillnad skatten blir på grund av det förhöjda grundskatteavdraget och det förhöjda jobbskatteavdraget.

Jag vet inte vilken kommun du bor i men gör det lite bekvämt för mig och antar att du tillhör Sveriges största kommun Stockholm. Sedan tittar jag på skillnaden i skatt* för någon som tjänar 37 000 kr/månad, fyller 65 under året och inte är medlem i Svenska kyrkan.

I det fallet betalar personen 8 443 kr i skatt per månad och kommer betala 5 789 kr per månad året därefter. Skillnaden blir då 2 654 kr/månad. 

Du betalar lite mer skatt än i vårt exempel, men om det stämmer att din inkomst är från lön och att du inte har andra inkomster borde skillnaden i skatt bli ungefär i samma storleksordning. Alltså ca 2 500 kr/månad i lägre skatt.

* Jag har tittat i Skatteverkets snurra “Räkna ut skatt”.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.