Så ska du göra om du ärvt en knapp miljon

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej.

Mina föräldrars dödsbo/fastighet är nu sålt för 1.8 mkr mha mäklare. Köptes för 100 000kr år 1973 och är nu utan skuld.

Jag äger 50% av fastigheten. Resterande halvan mina 2 döttrar.

Jag äger en villa med marknadsvärde ca 1mkr och lån på ca 470 000kr  2.5% ränta. Jag har en Visa gold personkreditskuld  på 35000kr.

Ålder 53 år. Min årsinkomst ca 280tkr.

Vad är det bästa att göra med pengarna som blir kvar efter försäljningen av fastigheten?

900tkr-reavinstskatt-mäklararvode.

SVAR: Utan att ha koll på villkoren för din Visa-skuld så gissar jag att det första du ska göra är att betala av den så fort som möjligt. Kreditkortsbolagen erbjuder ibland räntefria krediter en kort period, men så fort man inte betalar i tid blir det dyrt.

Därefter beror det på vad du ska använda pengarna till. Om jag gissar på att du framförallt vill använda dem till att dryga ut pensionen så är mitt huvudråd att stoppa in dem i en billig aktiefond som du kan hitta i vår Fondguide.

Det kan kännas tryggt och bra att betala av på bostadslånen, men det kan också vara farligt. När du går i pension är det nämligen inte säkert att du kan ta nya lån på bostaden och då sitter du med en massa pengar låsta i bostaden som du inte kan använda förrän du säljer. 50% belåning är inte så farligt.

Däremot är räntan på 2.5% ovanligt hög. Nu när du har så bra ekonomi bör du definitivt kunna pruta ned den genom att prata med olika banker och se vad de kan erbjuda. Rörlig ränta brukar också bli billigare än fast och nu när du har marginaler i ekonomin bör det inte vara något problem för dig med lite osäkerhet.


Om du inte alls tänkt använda pengarna till att dryga ut pensionen utan till något annat rekommenderar jag vår Sparguide. Där svarar du på vad du ska ha pengarna till och får tips därefter.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.