Så tjänar vår läsare 15 000 kr på att välja rätt sparkonto

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej. Jag går i pension jan. 2021. Jag har ca 300.000 kr på ett sparkonto i Swedbank. Kan jag flytta dessa till något som ger bättre ränta under några år framöver istället ? Jag sparar 1000 kr/mån på detta konto. Tacksam för snabbt svar

SVAR: Räntorna är generellt låga som det ser ut idag, men om du kan tänka dig att öppna ett konto på en annan bank så finns det åtminstone lite pengar att tjäna.

För att hitta en bank som ger bra ränta rekommenderar vi att gå in på någon jämförelsesajt (t.ex. Compricer) och jämföra vad olika banker erbjuder. De jämförelsesajter vi känner till får betalt av bankerna och inte av kunderna så det finns inga garantier för att du får det allra bästa, men det du ser är vad du får och det du hittar den vägen är nästan säkert bättre än hos Swedbank. 

Om du har pengar som du är säker på att du klarar dig utan i några år så kan du oftast få lite bättre ränta om du binder räntan. Vilken bank som är bäst kan ändra sig ganska snabbt, men i skrivande stund hittar jag ett erbjudande på Compricer att binda pengarna i tre år hos Promenator Finans och få en ränta på 1,7% per år. För dig skulle de innebära att du tjänar 5 100 kr/år, före skatt, om du binder hela beloppet. Sparar du i tre år blir det drygt 15 000 kr och det kan nog vara värt besväret att skaffa en bank till. 

De banker som erbjuder bäst ränta är nästan alltid nischbanker som du kanske inte ens har hört talas om. Det du ska vara noga med här är att se till att välja en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Då behöver du inte vara orolig för att bli av med pengarna. Även om banken går i konkurs så skyddas pengarna nämligen av staten. Från och med januari 2021 måste alla sparkonton ha denna garanti så snart behöver man inte ens fundera på det här längre.


Vill du läsa mer så har vi samlat våra tips kring att välja sparkonto här.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.