Säger fondens avgift något om utvecklingen?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Menar expertpanelen att avgifter för fonder är rent strunt och om två likartade fonder har olika avgift skall man otvivelaktigt välja den billigare? Avgiften har inget med prestanda att göra, eller?

SVAR: 

Kort svar – höga avgifter är rent strunt

Bra sammanfattat tycker jag. En aning förenklat kan man säga att det sammantagna forskningsläget visar tydligt att det enda du får för att betala högre avgifter är just högre avgifter. 

Det finns stora element av slump i fondval så en del dyra fonder kommer att gå jättebra enskilda år, men i genomsnitt går de sämre och det går inte att veta i förväg vilka som kommer att gå bra. Därför rekommenderar vi konsekvent fonder med låga avgifter. 

Längre svar

Den mänskliga intuitionen säger att det är bättre att köpa den fond som har gått bäst snarare än den med låg avgift. 

Problemet är att den finansiella forskningen säger något annat. Tvärtemot all intuition visar det sig nämligen att fonder som har gått bra historiskt har knappt märkbart förhöjd sannolikhet att gå bra i framtiden. 

Standard & Poor’s (Liu & Sou, 2018*) har gjort en studie där de delat in fonder i olika grupper efter hur bra de har gått under fem år. De 25 procent som gick bäst hamnade i den första kvartilen. Därefter har de tittat på hur de har gått under kommande fem år. Resultatet är att av de 497 fonder som låg i första kvartilen under den första femårsperioden var bara 27 procent kvar i första kvartilen nästa period. Hade allt varit ren slump skulle det ha varit 22,6 procent (knappt 10 procent av fonderna från den första femårsperioden lades ner eller slogs ihop och räknas därför inte kommande femårsperiod). Andelen är något förhöjd, så vill man se det optimistiskt kan det alltså gömma sig några guldkorn bland de historiskt framgångsrika – men frågan är hur du vet vilka det är?

Överlag är forskningen ganska entydig. Aktiv förvaltning lyckas generellt inte, det är inte fler som lyckas än att det kan förklaras av tur och det är omöjligt att förutspå vilka som kommer att lyckas i framtiden. 

Det du däremot vet säkert är vilken avgift du betalar. Därför är det rationella valet att välja fonder med låga avgifter.

Vill du läsa mer har vi sammanfattat forskningsläget kring aktiv förvaltning här och vi har också skrivit en hel del om det i vår bok Mer Pengar för Pengarna.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.