Ska jag amortera hela huslånet?

Småspararjouren

FRÅGA: Jag är 53 år gammal och har ägt mitt hus i många år, så jag har inte så höga lån. Just nu amorterar jag ganska rejält för att vara skuldfri vid 65, men frågan är om det är en smart strategi? Jag läste bl.a. Hembergs blogg där han anser att man inte ska amortera lägre än 50% och att man kan få svårt att låna efter 55. Vad skulle ni rekommendera i detta läge?

SVAR: Vi håller med Hemberg. I vår Sparguide rekommenderar vi aldrig att man ska amortera mer än 50% av lånet.

För dig som börjar närma dig pensionen är ett argument det du nämner. Det är inte självklart att du kan få nya lån när du är pensionär/ännu närmare pensionen. Det finns en hel del pensionärer som på pappret är rika, men som har alla pengar inlåsta i bostaden och en låg månatlig pension. När banken gör sina beräkningar lägger de stor vikt vid den månatliga inkomsten och nekar många bolån i det läget. Då hamnar man i valet mellan att leva knapert eller att sälja bostaden.

Ett annat argument är att när du är nere på 50% belåningsgrad är din risk redan ganska låg. Vi tror absolut att bostadspriserna kan gå ned, men att de ska gå ned med mer än 50% betraktar vi trots allt som osannolikt.

Givet detta blir amortering på lånen helt enkelt inte det bästa sättet att spara. Om du vill ha pengarna på kort sikt är det dumt eftersom det kan vara svårt att få nya lån och om du sparar långsiktigt ger aktiemarknaden bättre avkastning än de 1-2% de flesta betalar i ränta för bolånen.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

 • Thomas

  Hej!
  Jag står i valet och kvalet om jag ska lösa in mitt bolån på ca 1 miljon. Jag är 54 år och räknar med att hinna spara ihop ca 2.4 milj innan jag går i pension vid 62 år om jag löser in bolånet nu. Gör jag rätt eller fel?

  Mvh
  Thomas

  • Jag skulle inte amortera under 50% belåningsgrad i ett sådant läge.

   /Andreas

   • Thomas

    Hej Andreas!
    Vad är det som är dåligt med att jag inte skulle betala av hela huslånet?
    Jag skulle gärna vilja få svar på varför jag inte skulle lösa in hela bolånet?
    Det skulle vara skönt att vara skuldfri samtidigt som jag hinner spara ihop en ganska bra summa innan pensionen.
    Jag säger inte att mitt tankesätt är rätt men vill gärna höra varför :)

    Mvh
    Thomas

    • Hej Thomas,

     Det är det vi försöker förklara i inlägget ovan. Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga, men om du vill resonera kring det är du hemsk välkommen att boka in en tid för våra privata vägledning som vi kallar finansterapi.

 • Är du så rik att du kan betala av hela huslånet och ändå ha så mycket pension/sparpengar att du är övertygad om att de kommer att räcka till allt du kan tänkas vilja göra tills du dör/säljer huset så spelar det inte så stor roll hur du gör :). Om du inte är så rik kan det vara dumt att ha för mycket pengar inlåsta i huset och då låter det bättre att bara betala av halva huslånet.

  • Thomas

   Det blev att jag löste in hela bolånet så nu är jag helt skuldfri och bor oerhört billigt. Har övertalat mig själv att jag gjorde rätt:) Det känns skönt när man äger sitt hus helt själv. Inga mer betalningar till banken😊👍