Ska jag amortera hela huslånet?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag är 53 år gammal och har ägt mitt hus i många år, så jag har inte så höga lån. Just nu amorterar jag ganska rejält för att vara skuldfri vid 65, men frågan är om det är en smart strategi? Jag läste bl.a. Hembergs blogg där han anser att man inte ska amortera lägre än 50% och att man kan få svårt att låna efter 55. Vad skulle ni rekommendera i detta läge?

SVAR: Vi håller med Hemberg. I vår Sparguide rekommenderar vi aldrig att man ska amortera mer än 50% av lånet.

För dig som börjar närma dig pensionen är ett argument det du nämner. Det är inte självklart att du kan få nya lån när du är pensionär/ännu närmare pensionen. Det finns en hel del pensionärer som på pappret är rika, men som har alla pengar inlåsta i bostaden och en låg månatlig pension. När banken gör sina beräkningar lägger de stor vikt vid den månatliga inkomsten och nekar många bolån i det läget. Då hamnar man i valet mellan att leva knapert eller att sälja bostaden.

Ett annat argument är att när du är nere på 50% belåningsgrad är din risk redan ganska låg. Vi tror absolut att bostadspriserna kan gå ned, men att de ska gå ned med mer än 50% betraktar vi trots allt som osannolikt.

Givet detta blir amortering på lånen helt enkelt inte det bästa sättet att spara. Om du vill ha pengarna på kort sikt är det dumt eftersom det kan vara svårt att få nya lån och om du sparar långsiktigt ger aktiemarknaden bättre avkastning än de 1-2% de flesta betalar i ränta för bolånen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.