Ska jag spara i Skandias kapitalförsäkring med traditionell förvaltning?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag är 64 år. Är det någon idé för mig att spara i Skandias kapitalförsäkring med traditionell förvaltning. Tänkt mig ett sparande på 3000kr i månaden. Avgifter: 260+0,60%+0,3% (Småspararguidens kommentar: Enligt Skandia själva och andra experter vi har pratat med bör avgifterna vara något lägre än vad frågeställaren har uppfattat. Vi är dock inte experter på Skandias avgiftsmodell så vi kan inte svara på exakt vad avgiften är.)

Garanti/Kapital 80%

Garantiränta1,25

Återbäringsränta 7%

Bindningstiden är 15år

Bryter man tidigare blir det en avgift i procent av kapitalet

SVAR: Hej och nej!

Det här låter som en typisk finansprodukt där Skandia blandar två onödigt komplicerade finansiella produker – kapitalförsäkring och traditionell försäkring – och tar ut höga avgifter.

I ett annat – nyss publicerat – jourinlägg går vi djupare in på varför vi tycker att traditionell förvaltning sällan är bra.

Beroende på vad du vill med sparandet rekommenderar vi istället sparkonto, amortering på lån och/eller en global aktiefond. I vår sparguide kan du få hjälp att reda ut vad som passar dig.

 

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.