Ska jag ta hem vinsten från indexfonderna?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Har globala indexfonder som ni rekommenderat Avanza o Länsförsäkringar Ska jag hämta hem vinsten nu när de går bra och återinvestera lite då och då framöver?

SVAR: Grattis till bra val av fonder!

Det korta svaret är nej. Det finns ingen anledning till det. Åtminstone inte en ekonomisk rationell sådan.

En utav de grundläggande antagandena i finansiell teori är att priser på enskilda aktier eller på aktiemarknaden som helhet alltid är “rätt”. Med “rätt” menar man att det är den bästa gissningen på vad aktien eller marknaden är värd givet den information som finns tillgänglig på marknaden nu. Det här är också anledningen till att man framförallt ska titta på priset på fonderna och inte på saker som historisk avkastning.

En del av detta är att det inte spelar någon roll för hur man ska tänka framöver om priserna har gått upp eller ned på sistone. Vi gissar att du frågar för att du tänker att om globala aktiefonder har gått upp mycket på sistone* är det större risk att de går ned i framtiden. Detta har dock inget större belägg i vare sig finansiell teori eller empiri. Tanken att “återinvestera lite då och då framöver” är också problematisk för att det sätter dig i en mentalt jobbig sits framöver. När skall du återinvestera? Hur mycket? I våra öron låter det som magsår man gärna undviker.

Man kan också tänka så att om proffsen, som står för största delen av aktiehandeln, hade trott att börsen skulle gå ned hade de redan sålt. Och då hade den redan gått ned. 

Huruvida du ska ha kvar dina fina aktiefonder har därför ingenting att göra med hur de har gått på sistone. Frågan är istället när du kommer att använda pengarna. Rör det sig om långsiktigt sparande kan du somna om och behålla aktiefonderna. Tror du att du kommer att använda pengarna inom tio år finns det anledning att fundera på att ha delar av dem på ett sparkonto istället. 

* Den senaste tiden har globala aktiefonder gått bra, men det beror till stor del på att kronan försvagats. Det gör att alla fonder som handlas i dollar eller euro blir mer värda i kronor.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.