Ska man bospara till sitt barn?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej!

Har precis blivit pappa och fokar förstås på min dotters framtida boendeekonomi så här hennes första levnadsvecka :)

Tänkte vi skulle ställa henne i någon bostadskö för att öka chanserna till en hyresrätt om 18 år men de flesta köer verkar kräva att man är 16 eller 18 år för att ställa någon i kö.

HSB, Riksbyggen, Bostadsrätterna och SKB verkar ha något de kallar bosparande som är en kö/sparkonto. Är detta ett alternativ ni skulle förespråka? Verkar vara väldigt begränsat till fasträntekonto alt förmodligen dyra fonder så frågan är om det ändå är bättre att spara till en insats till bostadsrätt i valfri sparform? Känner ni till nåt annat sätt att öka sitt barns chanser att få en hyresrätt när hen blir stor?

Kort sagt – Vad rekommenderar ni att jag gör för att optimera min dotters chanser till ett bra, centralt och prisvärt boende om 18 år?

Tack för er grymma tjänst och stort grattis till Blåslampan! Hoppas ni får ihop det och kan växa så att fler upptäcker er. Har ni funderat på en liknande tjänst för försäkringar? Jag ska försöka välja rätt personförsäkringar till min familj nu och det känns typ lika hopplöst som att välja rätt sparande :)

SVAR: Vilken föredömligt ansvarstagande pappa du är! För mig tog det flera månader efter det att hen fått pengar av mina Småspararguiden-kollegor i doppresent att fixa en ISK till mitt barn.

Bosparande till barn?

Det första man kan konstatera är att alla bosparandena som vi känner till och ger någon slags förtur till bostäder är usla som sparform betraktade.

HSB och Bostadsrätterna erbjuder båda alternativen vanligt sparkonto och fondsparande. Sparar du till någon som ska köpa en bostad tidigast om 18 år bör du ha 100% aktier så sparkonto är verkligen inte bra.

Tyvärr har HSB och Bostadsrätterna hoppat i säng med varsin bank som ser till att tälja guld ur bospararna. HSB erbjuder dig att välja mellan hela två fonder som har det gemensamma att de båda är dyra Swedbank-fonder. Hos bostadsrätterna slipper du välja mellan pest eller kolera och får istället HIV. Här är det nämligen en svindyr Handelsbanken-fond som är enda alternativet.

För oss är det oklart om HSB och Bostadsrätterna får andra stora fördelar av Swedbank och Handelsbanken för att ge bort så mycket av bospararnas pengar till dem.

Som vanligt när vi pratar om sparande är priset avgörande för vilken fond som är bra och fonder med avgifter en bit över 1% per år kommer att kosta din dotter en stor del av pengarna innan det är dags för bostadsköpet.

SKB erbjuder vad jag förstår* inget fondsparande alls och Riksbyggen har lagt ned sitt bosparande. Det är möjligt att det finns fler alternativ, men inte vad jag känner till.

Hur mycket den här förturen är värd om så många år är svårt att sia om. Något kan förstås visa sig jättebra, men utbudet kan inte bli hur stort som helst inom så begränsade sfärer och det är fler än din dotter som bosparar.

Själv har jag ett bosparande i HSB sedan ett bra tag tillbaka. Jag behåller det för att jag inte har orkat göra någon alltför djup analys och att jag tänker att den ackumulerade poängen kanske är värd något. Det gör dock lite ont i mig varje gång jag ser fondavgifterna och det är dessutom en hiskelig användarupplevelse att försöka göra någon förändring i placeringen – även jämfört med banktjänster i allmänhet, jag skulle inte påbörja ett sparande idag och jag kommer inte att välja det till mitt eget barn.

Vårt råd blir därför att köra ett vanligt ISK-sparande.

Därutöver kan det finnas kommunala bostadsköer där du bor samt köer för vissa privata hyresvärdar som inte kräver bosparande. Det kan åtminstone vara värt att kolla om det finns sådant där du bor och ifall det går att ställa minderåriga i dessa.

Försäkringsdjungeln

Vi håller med dig om att försäkringar också är en djungel som man kan behöva hjälp med.

Vi ger det generella rådet att bara försäkra det du inte har råd att förlora. Patrick har också bloggat om djurförsäkringar. Vi har också skrivit en del om efterlevandeskydd kopplat till tjänstepension. Det händer också att vi berör de här frågorna under vår rådgivning.

Just nu har vi inte riktigt tid, ork och kompetens att göra en större satsning än så på försäkringar, men det kan förstås ändras i framtiden. Vi håller som sagt med om att behovet finns.

* Baserat på en snabb googling


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.