Ska man ha traditionell försäkring i ömsesidiga bolag?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hur bedömer ni traditionell livförsäkring hos ömsesidiga bolag som sparform?

SVAR: Här beskriver vi varför vi i grunden är skeptiska till traditionell försäkring. Huvudargumenten är att det blir fel aktieandel för de flesta och att sparformen inte är transparent.

Om man väl ska ha en traditionell försäkring har ömsesidiga bolag den fördelen att man kan vara säker på att pengar inte försvinner iväg till vinst. Det hindrar dock inte att det görs dåliga placeringar, att pengar försvinner iväg till administration eller att pengar omfördelas mellan olika sparare på sätt som missgynnar dig. Alltså rekommenderar vi inte traditionell försäkring hos ömsesidiga bolag heller.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.