Skall jag flytta mina pensionsförsäkringar från Handelsbanken?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har 3 pensionsförsäkringar i Handelsbanken, placerat i fonder. Jag undrar om jag kan flytta fonderna till ex. Länsförsäkringar i April 2021. Min tanke är att slippa byta fonder och hela tiden vara uppdaterad på upp och nedgångar. Är väldigt osäkert på vad som är bäst? 2 av försäkringarna var traditionella pensionsfonder vid tecknandet men gjordes om av HB. Handelsbanken som jag pratat med föreslog att när jag skall ta ut dom så skall jag lägga dom i räntefonder. Försäkringarna är tecknade före 2007. Tackar för er synpunkt!

SVAR: Det är lite svårt att hjälpa dig med den här frågan då svaret beror på din ålder och hur din ekonomi och ditt liv ser ut i övrigt. Därför skulle jag nog rekommendera att hjälp av någon oberoende rådgivare för att få ett mer detaljerat svar. Här talar jag dock i egen sak eftersom jag själv säljer just oberoende rådgivning.

I allmänhet tänker jag dock följande:

  • Handelsbanken har, precis som de flesta storbanker och pensionsbjässar, ofta höga försäkringsavgifter på pensionsförsäkringar, något som vi gått igenom mer utförligt tidigare. Det innebär att du inte bara betalar en avgift för de fonder du har utan också för själva kontot. En vanlig avgift är 0,65% av ditt kapital. Eftersom många har slopat dessa avgifter är det högintressant att gå till botten med avgifter och möjlighet att flytta. 
  • Om försäkringarna är tecknade före 2007 är det inte självklart att du har flytträtt. Det var först från juli 2007 som det blev lag på att tillåta flyttar av pensionsförsäkringar. Eftersom du vid något tillfälle har bytt från traditionell försäkring till fondförsäkring hos Handelsbanken, och det skedde efter 2007, så borde det innebära att du får flytta vidare, men säkrast är att fråga banken direkt.
  • Handelsbanken är mycket generösa med avgifterna för flyttar. De tar helt enkelt inte betalt alls, givet att du får och vill flytta. Den nya lagen som träder i kraft 1 april innebär att vissa pensionsförsäkringar inte får kosta mer än 600 kr att flytta men det har alltså ingen betydelse för Handelsbankens kunder.
  • Om du vill flytta så finns det många alternativ att välja. Länsförsäkringar har för tillfället en särskild kampanj med upp till 3 procent flyttbonus som vi skrivit om tidigare. Om du kvalificerar för det erbjudandet är det högst troligt bättre än att vara kvar hos Handelsbanken då det förmodligen ger dig ett liknande sparande till lägre avgift. Det allra bästa är dock troligtvis att istället flytta pensionerna någon av nätbankerna Avanza eller Nordnet som inte tar ut kapitalavgifter alls. 
  • Du skriver att du vill “slippa byta fonder”. I en fondförsäkring som du nu har är det du som väljer vilka fonder du investerar i. Du måste inte byta och så länge du har långt till pension finns det inte heller någon anledning. Vårt råd är att välja den billigaste globala aktiefonden du kan hitta – gärna med hjälp av vår Fondguide – och sedan kan du tänka på annat i många år. Har du däremot bara några år kvar till pension eller redan är pensionär så är vårt, och branschens, standardråd att flytta över mer pengar från aktiefonder till räntefonder ju äldre du blir. Det du behöver göra i praktiken är dock inte svårare än att du vartannat år flyttar 5% av dina pengar från din billiga globala aktiefond till en räntefond.
  • Du skriver också att du vill “slippa att hela tiden vara uppdaterad på upp- och nedgångar”. Det tycker vi verkligen inte att du behöver. Tvärtom så avråder vi från det. Börsen kommer alltid fladdra upp och ned, men du kan inte veta hur i förväg och det är inte en anledning att flytta dina pengar. Flytta pengar ska du göra för att din sparhorisont ändras vilket för pensionssparande är när du blir äldre.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.