Skandiabanken föreslår onödig strukturerad produkt

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har en portfölj bestående till hälften aktier och till hälften fonder. Huvuddelen av både fonder och aktier är inriktade på svenska företag. Aktierna är huvudsakligen valda till aktier med bra utdelning.Från Skandiabanken har jag fått ett förslag om att ändra portföljen så att den skulle innehålla mer fonder och se ut på följande sätt. 1/4 del svenska aktier 1/4 del hedgefonder (Castellum respektive Norron target) 1/2 del indexobligationsfond (Obligation Globala Bolag 16 Smart bonus tillväxt) Denna obligationsfond har bl a en löptid på 3 år.

SVAR: Hej, eftersom vi inte har hela bilden framför oss om bl.a. placeringshorisont för ditt sparande kan vi bara uttala oss generellt om din fråga. Vi rekommenderar privatpersoner att hålla sig till aktie- och ränteplaceringar samt att i möjligaste mån använda indexfonder. Förslaget från Skandiabanken är ett tydligt avsteg från detta. De rekommenderar istället en dåligt diversifierad portfölj genom att spekulera i en namngiven fastighetsaktie, en dyr hedgefond och onödigt komplicerad och dyr strukturerad produkt. I allmänhet hänvisar vi till vårt 6:e budord: Investera inte i saker du inte förstår. Vi rekommenderar istället vår Sparguide. Håll det enkelt!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.