Skatt på fondförsäljning

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag undrar om det är ok att sälja fonder så här sent på året eller om jag betalar mer i skatt än om jag väntar till jan 2017.

SVAR: Tack för en bra fråga! Vi är inte några skatteexperter men skulle tänka såhär i dagsläget.

  • Om du har ett investeringssparkonto (ISK), är det marginellt bättre att sälja innan årsskiftet. Men skatteskillnaden är liten.
  • Om du har ett vanligt fondkonto så beror det på, eftersom man kan kvitta vinster mot förluster och därav betala mindre vinstskatt.
    Du tjänar på att sälja av innan årskiftet om du:
    • Sålt av aktier med vinst tidigare i år och funderar på att sälja av aktier med förlust.
    • Tvärtom sålt av aktier med förlust tidigare i år och funderar på att sälja av aktier med vinst.

    I annat fall, där du inte har sålt av något tidigare eller enbart tänkt sälja av aktier med antingen bara vinst eller bara förlust, kan det vara värt att vänta tills efter årskiftet. Då har du möjlighet att kvitta vinster mot förluster nästa år. Å andra sidan finns det en schablonskatt på fondinnehav över 50 000 kr på 0,12% som tas ut vid årsskiftet som du slipper om du säljer före.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.