Spetsa med Swedbank Robur Access Asien?

Småspararjouren

FRÅGA: Hej och tack för en väldigt bra blogg. Jag har en fråga ang barnspar. Vi månadssparar till vår son som är 2 år och lägger 100% i Avanza Global, min undran är om det är bättre att fördela ca 15-20 % i Avanza Emerging Markets eller Robur Access Asien? Eller är det så att denna justering inte påverkar så mycket på helheten att det ändå är bättre med 100 % i Avanza Global?

SVAR: Hej och tack!

För att vara något så krångligt som finans ändå är tycker vi att det förvånansvärt ofta finns ett rätt svar som är grundad i både teoretisk och empirisk finansiell forskning. Därför uttalar vi oss tvärsäkert om ganska mycket. 

Den här frågan tillhör dock undantaget. Vår standardrekommendation är att ha allt i Avanza Global för den här typen av långsiktigt sparande, men om man ändå vill blanda upp det med något rekommenderar vi just Avanza Emerging markets. Vi skulle säga att risken bör bli en aningen högre, men den förväntade avkastningen bör också den lite högre. Vi är verkligen inne på finlir här och vi kan inte säga vad som blir bäst. Anledningen till att vi rekommenderar 100% Avanza Global är att när vi inte kan säga vad som är bäst rekommenderar vi det enklaste.

Robur Access Asien är också en billig och bra fond. Den är något billigare än Avanza Emerging Markets, men Avanza Emerging Markets är lite bredare då den har ca 25% av innehavet i tillväxtmarknader utanför Asien. Återigen är vi inne på finlir där vi har svårt att säga säkert vad som är bäst.

Det vi kan säga är att oavsett vilket av de här alternativen ni väljer så har ni gjort ett riktigt bra val. Er son kan inte önska sig bättre föräldrar när det kommer till placeringsfrågor. 

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.