Stoppa Stop-lossen

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Finns det någon stop loss-funktion när man handlar med aktiefonder. Hur kan man använda en sådan isf hos vilken firma/mäklare?

SVAR: För mindre insatta läsare än frågeställaren så fungerar en stop loss-funktion att man anger hur stor nedgång man kan tolerera. Om man sätter den till 10% och ens innehav faller med 10% läggs automatiskt en säljorder.

Tanken är att begränsa hur mycket man kan förlora. Det blir dock aldrig en fullständig garanti för att man bara förlorar 10%. Det måste fortfarande finnas en köpare på andra sidan och ibland – tex vid stora negativa nyheter – kan börskurser hoppa flera procent i taget.

Tillbaka till frågan

Såvitt vi vet finns det ingen aktör som erbjuder den tjänsten. Det här är en sorts krångelfunktionalitet som vi aldrig skulle använda själva och rekommendera endast i fall som är så speciella att vi tvivlar på om de ens finns i verkligheten. Vi är därför inte särskilt intresserade och då kan det absolut finnas utan att vi har uppmärksammat det.

De teoretiska fall då en stop loss-funktion skulle kunna vara bra är om man tycker att det gör väldigt lite att förlora några få procent, men att det finns en ganska skarp gräns då det verkligen är katastrof. Ska man använda det på det här sättet behöver man dock fortfarande ha en hygglig marginal just eftersom man inte kan garantera att man hamnar precis på den procenten man har angett.

Det finns också många som använder stop loss-funktion som en del av en så kallad aktiv förvaltning. Precis som med annan aktiv förvaltning saknas det bevis för att detta fungerar.

Ledsen för ett dåligt svar på frågan och en massa svammel om annat.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.