Tveksamt med aktier på 1-2 års sikt

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Bästa småspararguiden. Jag vill placera 50 000 nu när det talas om att börserna börjar gå uppåt. Jag behöver pengarna inom kanske 1-2 år. Vilket forum skall jag handla i och inom vilken bransch? Vilken aktie/vilken/vilka fonder? När pengarna väl är placerade kommer jag själv skaffa mig kunskapen att sälja i rätt tid.

SVAR: Om du har 50 000 kr idag och behöver 50 000 kr inom 1-2 år så ska du inte spara i aktier alls. Att “det talas om att börserna börjar gå uppåt” säger inte ett dugg om huruvida de faktiskt kommer att gå upp eller inte och vi ger därför rådet att inte försöka tajma marknaden. Om du bara behöver en del av pengarna och är beredd att ta större risk är det inte fel med aktier. I genomsnitt kommer du tjäna 3000-5000 kr på den korta tiden, men variationen är stor så det kan bli mycket mer eller mycket mindre. Du får fundera på om du tycker att det är värt det. Väljer du aktier är vår allmänna rekommendation att öppna en ISK på Avanza eller Nordnet och köpa den billigaste globalfonden. Vilken det är just nu kan du se i vår Fondguide.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.