Tycker Fondbolagens förenings tjänst Fondkollen att vår favoritfond är dålig?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har kollat LF Global indexnära på Fondkollen vilket inte tycks vara något positivt alternativ enligt deras värdering?

Lika är värderingen för LF Japan indexnära?

Varför är Fondkollens visade resultat så avvikande från Er rekommendation? Vad skall jag välja istället rör sig om 50 tkr plus 2 tkr som månadssparande.    

SVAR: Hej och tack för din fråga!

Fondkollen är en tjänst som tagits fram av Fondbolagens förening, lobbyorganisationen för Sveriges största fondbolag. Deras uppdragsgivare är alltså en grupp bolag vars affärsidé är att sköta spararnas pengar och ta ut förvaltningsavgifter för jobbet. Det är ingen hemlighet att deras medlemmar ogillar indexfonder eftersom det råder hård priskonkurrens på området. Vi är därför inte förvånade över att Fondkollen vill att läsarna skall titta på hur fonderna har gått tidigare. Det vanliga knepet branschen gör är nämligen att stänga ned de dåliga fonderna så att bara de bra finns kvar. Eftersom indexfonder varken går bra eller dåligt, utan bara försöker härma ett marknadsindex, så är det sällan indexfonder läggs ned.

I Fondkollens lista förväntar vi oss därför att indexfonder skall placera sig någonstans i mitten. Kanske strax över mitten till och med. Länsförsäkringar Global Indexnära verkar göra just det och därför tycker vi inte att Fondkollens resultat är särskilt avvikande. Länsförsäkringar Global Indexnära är fortfarande vår allmänna rekommendation och vi tycker att du ska välja fonden om du söker en bra aktiefond. 

Läs också gärna den här genomgången av varför vi rekommenderar Indexfonder. Scrolla ned till “en studie av svenska fonder” så ser du att vetenskapliga studier visar att historisk avkastning – som Fondbolagens Förening vill att du ska titta på – inte säger någonting alls om framtida avkastning.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.