Vad göra med småslattar av tjänstepension?

Småspararjouren

FRÅGA: Jag har “gammal” tjänstepension från jobb jag har haft tidigare hos AMF i fyra olika försäkringar; två hos SAF-LO och två ITP1. Det totala beloppet ligger på lite drygt 19000 kronor. Så läste jag av en händelse på er blogg eller i ert frågeforum att det fanns möjlighet att återköpa “gammalt” pensionskapital. Jag kontaktade både Fora och AMF och den senare hävdade att återköp endast kan göras med privat pension. På Fora hänvisades jag helt till AMF. Men så läste jag följande på er blogg/frågeforum “För tjänstepensionsförsäkringar gäller att ägandet måste flyttas från arbetsgivaren till den anställde innan försäkringsbolaget eventuellt kan godkänna det”. Tolkar jag det rätt att det ändå finns en möjlighet för mig att återköpa detta pensionskapital? Hur ska jag göra i så fall?

SVAR: Det stämmer att det ibland går att återköpa gammalt pensionskapital om beloppen är små (mindre än 44 800 kr). Skatteverket har öppnat upp för det, men det krävs både att ägarskapet för försäkringen flyttas från arbetsgivaren till den anställde och att försäkringsbolaget godkänner. Och så är det inte alltid.

I ditt fall går det tyvärr inte. Vare sig inom SAF-LO eller ITP går det att flytta över försäkringen till dig som privatperson och där faller alltihop.

Så bra jobbat med att tränga igenom allt pensionskrångel, men den här gången var det till ingen nytta :(

För andra läsare som funderar på om detta går har vi samlat information om återköp av pensionskapital.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.