Vad ska man välja inom ITP2?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej, tack för en fantastisk bra sida. Stor hjälp för oss vanliga dödliga som försöker göra nått vettigt av de små slantar som blir över.

Ni har besvarat en tidigare fråga om hur man bör välja i ITP 1. Skulle ni inte kunna göra samma sak med ITP 2? Hade varit en stor hjälp i denna djungel som kallas pension.

SVAR: Nedanstående svar har hunnit bli inaktuellt pga nya avtalsvillkor. Vi hänvisar därför till vårt nya inlägg om ITP.


Hej, tack för komplimang och bra fråga!

Det finns många likheter mellan ITP1 och ITP2, men en skillnad är att en stor del av ITP2-pengarna är låsta och inte går att påverka (den förmånsbestämda delen).

Den kompletterande biten av ITP2 heter ITPK och är istället premiebestämd så att du som sparare själv kan välja sparform och fonder.

Fondutbudet för den påverkbara ITPK är samma som ITP1. Våra allmänna råd för ITP1 gäller alltså här med och är att man ska placera sin ITPK i fondförsäkring hos SPP som i sin tur automatiskt placerar dig i entréfonden “Ett val ITP” – ett sparande i aktier med globalt fokus till låg avgift. Vill man ha en striktare hållbarhetsprofil som till en något högre avgift även exkluderar investeringar i alkohol, porr m.m kan man istället välja Swedbanks fondförsäkring.

Om du tror att dina kollegor också skulle behöva hjälp med fondvalet eller försäkringarna som arbetsgivaren erbjuder har vi på Småspararguiden tagit fram en digital vägledningstjänst. Tipsa gärna din HR-avdelning om vårt formulär för att få mer info.

 

* Om du har en hög lön går det också att göra något som kallas tiotaggarlösning. Vi avråder generellt från det då den som tjänar mest på det brukar vara rådgivaren. Om du redan har en sådan gäller det att passa sig för dyra fonder.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.