Vad tycker ni om Lifeplan?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Min fråga är hur ni ser på olika typer av automatiska placeringar?

Vi har via jobbet pensionsrådgivning via några som heter LifePlan / Benify – och jag tror att de även kör tjänsten Waizer riktad till privatsparare.

Just tjänstepensionsfloran är ju onekligen rätt brötig, men de verkar ta hänsyn till det mesta som jag förstår det – samt att de inte tar %- utan att jobbet får en fast summa att slanta per anställd.

Vidare så skall tjänsten optimera avkastning i förhållande till risk. Som jag förstått det så skall det vara kickback-fritt och med hänsyn tagen till avgifterna i fonderna i resp försäkring. Spontant tycker jag att det låter intressant.

Hur ser ni på det?

SVAR:

Vi är positiva till tjänster som hjälper dig att välja, utan att ha kick-backs från fonderna, eller annat som urholkar ditt kapital. Lifeplan är en seriös vetenskapligt baserad tjänst, som inte nallar från ditt kapital och alltså en av de få Good Guys som finns på marknaden för rådgivningstjänster.

Om du har tillgång till Lifeplan och din arbetsgivare betalar, ser vi ingen anledning till att inte använda den. Om du orkar vill säga. Tjänsten ger absolut inte dåliga råd, men däremot är vår uppfattning att den är onödigt krånglig.

Vi vet heller inte med säkerhet hur Lifeplan är skruvad vad gäller risknivå. Vår uppfattning är att ett antal robotar är för försiktiga och går för mycket på hur rädda folk säger sig vara för risk. Om du exempelvis har långt till pensionen och kallar dig för inte speciellt riskvillig, är vår förhoppning att du trots det får ut ett förslag med endast aktiefonder. På riktigt lång sikt tror vi nämligen att den verkliga risken – risken för låg pension – blir mindre av att ha allt i aktier.

Skulle vara intressant att veta hur de gör, så du får gärna återkoppla!

För privat sparande är vi tveksamma till robotrådgivning för att det ofta kostar mer än det är värt.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".