Var kommer stödpaketets 1400 miljarder från?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Under mars månad lanserade Riksbanken ett stödprogram på 1 400 miljarder kronor för att hålla likviditet i systemet. Var kommer dessa pengar ifrån?

SVAR: Det enkla svaret på frågan är att Riksbanken skapar pengarna. I Sverige är det nämligen Riksbanken som har huvuduppdraget att skapa nya pengar. Både att trycka sedlar och att skapa digitala pengar.*

Det svaret är i någon mening rätt, men också lite förenklat. Ska man förstå vad som händer i andra och tredje led blir det snabbt ganska avancerad nationalekonomi. 

Det kan låta som att Riksbanken skapar rikedom från ingenstans, men så bra är det förstås inte. Det som hindrar Riksbanken från att skapa hur mycket pengar som helst är att det driver upp inflationen. Om Riksbanken skapar mer pengar så blir värdet mindre för alla som har pengar. Att trycka upp mycket pengar och skapa hög inflation blir därför en slags kapitalskatt.

Pengar är i grunden nämligen bara ett sätt att utbyta varor och tjänster och hur mycket pengar det finns i systemet påverkar priserna. När Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kr i Almedalen för några år sedan var det inte så att världen totalt sett blev 100 000 kr fattigare. Det blev bara lite mindre pengar i systemet vilket gjorde alla andra med svenska kronor något rikare. 

Om man jämför med om Riksbanken aldrig skapat de här pengarna så är svaret därför att pengarna kommer från alla som har svenska kronor eftersom värdet på alla andra pengar blir något mindre. 

* Banker kan också skapa digitala pengar, men är mer begränsade än Riksbanken.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.