Vilken är den bästa sverigefonden?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag skulle vilja slippa valutarisken och undrar därför vilken svensk aktiefond ni rekommenderar?

SVAR: Vill man ha en svensk aktiefond så tycker vi att gratisalternativen Avanza Zero och Nordnet Superfonden är bra eftersom vi gillar låga avgifter. Om vi ska välja föredrar vi Nordnet Superfonden eftersom den har innehav i de 70 mest omsatta istället för de 30 mest omsatta som Avanza. Det gör den lite bredare.

Huruvida du slipper valutarisken helt är däremot lite av en definitionsfråga. Många företag på svenska börsen har en stor del av sin omsättning utomlands så innan vinsten kommer till dig ska den ändå växlas. Du ser inte valutaeffekten på samma sätt när du har svenska bolag, men det är fortfarande så att en svag krona ökar värdet på dina placeringar i kronor.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.