Vilken fondavgift ska man titta på?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Det ser ut som att Avanza tar 0,22% i avgift för Länsförsäkringar Global Index, Nordnet 0,20%, har ni noterat det? Eller har jag missförstått något?

SVAR: Det här med avgifter i fondvärlden är tyvärr lite förvirrande. Alla redovisar inte samma sorts avgifter vilket ibland gör jämförelser orättvisa, men man kan utgå från att samma fond kostar lika mycket oavsett bank. Åtminstone om det rör sig om vanligt privat sparande*.

De här avgifterna brukar man kunna stöta på:

  • Förvaltningsavgift är de pengar som faktiskt går till fondförvaltaren.
  • Årlig avgift är ett mått som också räknar in en del kostnader som fonden har, vissa skatter, etc. För bra och billiga fonder brukar inte skillnaden vara så stor mot förvaltningsavgiften, men för tex en dyr fond-i-fond kan skillnaden vara stor eftersom avgifterna för de underliggande fonderna inte alltid redovisas i förvaltningsavgiften.
  • Produktens avgift eller total avgift är ett mått som Avanza började redovisa för ett tag sedan. Förutom den årliga avgiften inkluderar den också så kallade transaktionskostnader. Det är kostnader för att köpa och sälja aktier.

Vi tycker egentligen att Produktens avgift är det bästa måttet eftersom det innehåller alla avgifter som faktiskt äter på ditt kapital. Däremot är det i stort sett bara Avanza som använder det måttet. Morningstar, som är en bra oberoende källa som har data om nästan alla fonder man kan tänka sig, redovisar exempelvis årlig avgift.

Av den anledningen väljer vi nästan alltid att prata om årlig avgift än så länge.

För Länsförsäkringar Global Index är förvaltningsavgiften och den årliga avgiften båda 0,20% medan produktens avgift är 0,22%. Det gäller oavsett om du köper den hos Avanza, Nordnet eller någon annanstans.

* I pensionsvärlden kan det ibland förekomma rabatter. Det gäller både inom PPM-systemet (organge kuvertet) och för en hel del tjänstepensionslösningar.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.