Arkitekt vill sadla om till lärare. Räcker pengarna?

Referat från vår rådgivning


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


37-årig arkitekt funderar på att sadla om till lärare genom att ta ledigt i ett år för att gå en utbildning. Det kommer förhoppningsvis leda till nytt jobb i ny bransch med en lägre lön.

Eftersom lönen just nu är över 45 tkr finns det en poäng med att löneväxla men eftersom framtiden är oviss resonerar vi att det är prioriterat att få ut pengar som lön mot slutet av arkitektlivet.

Det privata sparandet är placerat hos:

  • Better Globe
  • Trine
  • ETC Sol
  • Swedbank Småbolagsfond
  • Sparkonto

Eftersom det totala privata sparandet är ungefär lika stort som det belopp som behövs för att klara ett års studier och dessa studier kommer ske mycket snart råder Patrick att spara hela beloppet på sparkonto. Dessutom avråds från de ganska riskabla och okonventionella sparformerna Better Globe, Trine, och ETC Sol samtidigt som Swedbanks fond bara är för dyr.

Det regelrätta pensionssparandet är en helt annan femma eftersom det är så lång tid kvar till pension. Den biten tas genom en beställning av Småspararguidens Pensionsrapport.

En IPS återfinns också hos Danske Bank. Där finns inga kontoavgifter men fondvalet “Danske Pension” är onödigt dyrt. Det allmänna rådet är att istället välja LF Global Indexnära. Dessutom sparas det 200 kr/mån till detta konto. Dubbelbeskattning! Det här sparandet bör istället göras på ISK om man vill komplettera pensionen.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.