Familj sparar 20 000 kr per år på billigare fonder och lägre skatt

Referat från vår rådgivning


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Ett gift par i 50-årsåldern med tre barn bor i obelånat hus värt 6 Mkr. A jobbar med lön över 100 tkr/mån, B som egenföretagare.

Vi diskuterar hur egenföretagaren kan spara c:a 5000 kr/år genom att lägga sin lön närmare brytpunkten för statlig skatt. Deras bank föreslog ett upplägg med tjänstepension men vi diskuterar skattemässiga fördelarna med att istället använda direktpension.

På grund av en speciell anställning har A en hög temporär lön. Paret vill spara dessa pengar långsiktigt. Deras bank föreslog diskretionär förvaltning med årlig avgiftsnivå inklusive fonder på mer än 0,7% av kapitalet. Vi fokuserade istället på att resonera fram en lagom risknivå och fördelning för att spara själv på ISK i aktiefonder till en avgift närmare 0,1-0,2%. Detta sänker kostnaderna med 10 000 kr/år för paret.

A har en aktiefond på värdepappersdepå med avgift 0,9%. Vi resonerar fram att det är klokast att sälja den för att ta reavinstskatten och istället spara på ISK i en liknande fond med lägre avgift. Besparing c:a 5000 kr/år.

Paret har också planer på att köpa ett sommarhus för 4 Mkr inom ett par år. För detta har de sparat ihop 2 Mkr som de placerar på två olika sparkonton så de får lite avkastning och samtidigt obefintlig risk.

Slutligen går vi igenom efterlevandeskyddet. Vad händer om någon skulle dö i förtid? Hur mycket pengar får kvarlevande och är det lagom? Finns det billigare sätt att försäkra familjen?

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.