Gift par sänkte avgifterna med 31000 kr/år

Referat från vår rådgivning


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Ett gift par i 50-årsåldern har sparat hos Swedbank och Handelsbanken i över 20 år. Sparandet till pension, buffert och barnen låg i bankernas dyra aktivt förvaltade fonder och i kapitalförsäkringar med onödiga avgifter.

Flera privata pensionsförsäkringar och IPS:er påbörjades för många år sedan när det fanns en avdragsrätt. Nu ligger pengarna kvar med höga avgifter.

Genom att följa Småspararguidens allmänna råd för att få samma typ av sparande med oförändrad aktieandel kan paret räkna med att sänka avgifterna med 31000 kronor per år.

Dessutom fanns flera pensionsförsäkringar där kapitalet inte förvaltades alls. Genom att flytta in det till aktiefonder ökade det förväntade pensionskapitalet med 30000 kronor.

Makan hade sin premiepension i Swedbanks fonder utan att minnas hur de hamnade där. Eftersom fonderna till stora delar gör samma sak som statliga AP7 Såfa fanns det möjlighet att sänka avgifterna och minska källskatten. Här besparades 1000 kr/år.

Många pensionsförsäkringar låg i traditionell försäkring. Eftersom paret har många år kvar till pensionering är det lämpligare att lägga allt i aktiefonder. Detta kommer öka det förväntade pensionskapitalet med flera hundra tusen kronor.

Totalt kan paret räkna med att få över en miljon kronor mer i pensionskapital.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.